2 éve

Áttörés a koronavírus elleni küzdelemben, ezt érték el a tudósok

A tudósok így jobban tudják vizsgálni a vírust, és azt is könnyebben meg lehet majd állapítani, hogy valaki fertőzött-e.

Ausztrál kutatóknak professzionális laborkörülmények közt sikerült kitenyészteniük a kínai koronavírust. A minta sokat segíthet a betegség elleni küzdelemben.

Fotó: Europress – AFP/Thomas SAMSON

A világon elsőként ausztrál tudósoknak sikerült újraalkotniuk a kínai Vuhanból indult koronavírust. Kína szintén kutatásokat végez az új kórokozóval kapcsolatban, ám az ottani munka egyelőre nem jutott el erre a szintre.

A BBC cikke szerint az eredményeket Ausztrália megosztja majd az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), amely szerintük további segítséget jelent a kórokozóval szembeni küzdelemben. Az eredményt „jelentős áttörésnek” tartják.

A vírus másolatát egy fertőzött betegtől származó szövetminta segítségével sikerült megalkotni. A minta múlt pénteken került a Melbourne-ben üzemelő különleges laboratóriumba. A tudósok szerint a másolat további tesztekhez is felhasználható, például arra, működnek-e az eddig kifejlesztett ellenszerek.

A kutatás eredménye azért fontos, mert ezzel újfajta vizsgálatokat is lehet majd elvégezni, és amelyek által hamarabb kideríthető, elkapta-e valaki a betegséget. A kínai egészségügyi hatóságok szerint a kórokozó már az inkubációs periódus alatt is fertőz, de a WHO vizsgálatai ezt egyelőre nem erősítették meg. A kísérlet erre is választ adhat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!