3 éve

Az úzvölgyi támadás után most szólalt meg a román miniszterelnök

A román kormány sajtóirodája szerint eddig is figyelemmel kísérte a miniszterelnök az úzvölgyi történéseket, most közleményt adott ki az ügyben.

Mint ahogy azt a %Ripost% is megírta csütörtökön súlyos atrocitás történt Erdélyben, románok támadtak magyarokra Úzvölgyében,a katonai temetőnél. Erőszakkal elfoglalták a temetőt és felszentelték a román emlékművet.

„Azért nem foglaltam eddig nyilvánosan állást az ügyben, mert nem akartam hozzájárulni a helyzet elfajulásához"- így indokolta, hogy eddig hallgatott.

Állítása szerint most azon dolgoznak, hogy a román és a magyar félnek  is megfelelő megoldást találjanak az úzvölgyi katonatemető ügyére.

A román állampolgárok, magyarok és románok is megoldást, konkrét javaslatokat várnak tőlünk, nem nyilatkozatokat. Az egymás ellen való uszításuk elfogadhatatlan” –mondta a román miniszterelnök.

Viorica Dancila azt javasolta, hogy az úzvölgyi katonatemető a védelmi minisztérium fennhatósága alá kerüljön.

Õ úgy gondolja, hogy több nemzet katonái nyugszanak ott és azt ki kell domborítani, hangsúlyozni.

A székelyek szerint azonban a temetőben nem nyugszik román katona, azaz a miniszterelnöki javaslat nem biztos, hogy elfogadható.

A román állampolgárok, a magyarok és a románok is megoldást, konkrét javaslatokat várnak tőlünk, nem nyilatkozatokat. Az egymás ellen való uszításuk elfogadhatatlan” – érvelt a miniszterelnök. - a Maszol.ro portálról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!