3 éve

A V4-ekhez törleszkedik a francia elnök

A keddi uniós csúcsot megelõzõen Emmanuel Macron francia elnök ebédre hívta a V4-es országok miniszterelnökeit, természetesen Orbán Viktort is, hogy megtorpedózzák Manfred Weber néppárti csúcsjelölt európai bizottsági elnökké választását - közölte a Financial Times.

Az írást a Magyar Hírlap idézi, emlékeztetve arra, hogy az európai parlamenti választásokat követően Manfred Weber arról beszélt: az Európai Parlament nem választhat olyan embert az Európai Bizottság élére, aki nem volt hivatalos “csúcsjelölt” pártcsaládjában. Bejelentette azt is, hogy az EPP a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal kezd koalíciós tárgyalásokat a bizottsági elnöki poszt megszerzése érdekében.

Sokan nem értenek egyet a csúcsjelölti rendszerrel, ezek egyike Emmanuel Macron is, azonban

egy nappal az EU-csúcs előtt előbb a CDU és elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer, majd Angela Merkel német kancellár is kiállt a csúcsjelölti rendszer mellett

és amellett, hogy a Néppárt a bajor Manfred Webert jelölje az EB elnökének.

Macron viszont az erőviszonyokat látva úgy ítéli meg, hogy pártcsaládja, a liberálisok nélkül az EPP és a szocdemek nem tudnak többséget alkotni az EP-ben, ő maga viszont nem Webert szeretné a bizottsági elnöki székben látni, emlékeztet az atv.hu, hozzátéve:

a magyar kormányfő V4-es társaival a keddi EU- csúcson, az Európai Tanács ülésén megakadályozhatja Weber jelölését a bizottsági elnöki posztra, ha csatlakoznak Macron pártjának álláspontjához,

miszerint a demokratikusan megválasztott képviselőknek nyílt vitában kell dönteniük a jelölésről. A franciák jelöltje Michel Barnier vagy Christine Lagarde lehet.

Orbán Viktor 2014-ben egyszer már támogatta Barniert a bizottsági elnöki tisztségért folyó küzdelemben, ugyanakkor a Fidesz néhány hete közölte, hogy Webert nem tartja alkalmasnak a posztra.

Az FT tudatta: Macron már a szavazás éjszkáján felhívta német kollégáját, akivel közölte Weberrel kapcsolatos fenntartásait.

Időközben a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapban az a hír jelent meg, hogy

a visegrádi négyek a szlovák Maros Sefcovicot fogják jelölni az Európai Bizottság elnökének.

A lap  Andrej Babis cseh kormányfőtől, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozott.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!