3 éve

Elszabadult a pokol a főként migránsok által látogatott iskolában

A nyári szünet kellõs közepén levelet írt a németországi Halléban található középiskola tanári kara a tartományi miniszterelnöknek. A levélben a pedagógusok a panaszaikat és félelmeiket írták le, közölve a tartomány vezetõjével: tarthatatlan, hogy a diákok 70 százaléka nem német.

Az új tanév pár hete elkezdődött, a helyzet pedig semmit sem javult. Sőt! A munkáját féltő – ezért anonimitást kérő – egyik tanár azt mesélte a Mitteldeutsche Zeitungnak, hogy még sosem volt ennyire katasztrofális a helyzet.

A suliban három olyan osztály is van, amely hivatalosan normálisként van feltüntetve, de egyáltalán nem azok, mivel csak és kizárólag migránsdiákok járnak oda

– meséli a kétségbeesett tanár. Egy tartományi rendelet szerint a frissen érkezett, a nyelvet nem beszélő diákoknak egy előkészítő osztályba kellene járniuk, ahol maximum 18 hónapon keresztül sajátíthatnák el a német nyelvet. A rendszer azonban nem működik, gyakran a német ezekben az osztályokban idegen nyelvnek tekinthető.

Az iskola tanára azt is megjegyzi, hogy sok kollégájának már egészségügyi problémái alakultak ki a folyamatos lármázás és a nagy stressz miatt. A rendőri jelenlét mindennapos az iskolában a folyamatos verekedések miatt, a tanároknak vérző orrú vagy feldagadt ajkú diákokat kell ellátniuk, mindemellett pedig a kurd és a szír diákok közötti etnikai nézeteltéréseket is csillapítaniuk kell.

Az oktatásért felelős tartományi miniszter tisztában van az iskola rossz hírnevével, és - mint mondja - ez az egyik legnagyobb kihívás számukra.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!