5 éve

Elárasztják Európát a Muhammadok

Megdöbbentõ jelentést tett közzé a brit statisztikai hivatal: az országban már a nyolcadik legnépszerûbb fiúnév a Muhammad.

Az arab név azonban egyben csúcstartó is: ha a további változatait – így a Mohammedet vagy éppen a Mohammadot – is hozzászámolják, akkor egyértelmű: manapság a legtöbb fiú már ezzel a névvel jön világra az európai országban!

 

Az elmúlt egy évtized alatt a Muhammad 35 helyet javított, a középmezőnyből lőtt fel az élre: múlt évben 3908 babának adták ezt az arab nevet a szülők. Eközben a top10-ből kicsúszott az olyan hagyományos angol keresztnév, mint a William.

A szakértők szerint a névadási divatokra a popkultúra és természetesen a vallási-etnikai hovatartozás van hatással. Az utóbbi években megerősödött a Finnek, az Ezrák és az Aryák tábora, köszönhetően a Star Wars-filmeknek és a Trónok harca sorozatnak – de még ezek a nevek sem tudtak úgy elszaporodni, mint az arab hátterűek.

Az Egyesült Királyságban mindig is nagy számban voltak jelen a lakosságban a muszlimok, de ebben az évtizedben igazi robbanást könyvelhetett el a brit városokban élő arab népesség. Ezen még tovább lendített a migránsválság is: 2014 óta százezrek próbáltak meg bejutni az országba, sok migránsnak sikerült Nagy-Britanniában letelepednie – a legtöbb esetben illegálisan. Sokan abban reménykednek, hogy pici gyerekekkel – pláne, ha azok brit területeken születnek – nem fogják kitoloncolni őket a hatóságok, ezért sorra születnek a kis Muhammadok, Mohamedek és társaik.

A lányok esetében még nem tapasztalható ilyen jelentős változás, a tíz legnépszerűbb név között egyetlen arab hátterű sem szerepel, és idén először sikerült az Oliviáknak megelőzniük az Ameliákat. Az arab nevek hiánya annak is köszönhető, hogy a muszlimok körében nincs egy olyan szimbolikus női név, mint a férfi oldalon a prófétát idéző Muhammad.

A statisztika a 2016-ban született gyerekeket vette számításba: Angliában és Walesben tavaly 696271 baba született élve, közülük húszan nem kaptak hivatalosan nevet. A szülők közel 64 ezer névből válogattak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!