5 éve

Ezért nem tudják a németek visszaküldeni hozzánk a migránsokat

A német Migrációs- és Menekültügyi Hivatalának közlése szerint 2017-ben is alig tudtak illegális migránsokat olyan uniós országokba visszatoloncolni, ahol elõször regisztrálták õket.

A német hatóságok azzal számoltak, hogy az idei év első három hónapjában 15 ezer migránst toloncolnak majd át másik európai uniós tagállamokhoz. A dublini egyezmény értelmében joguk is lenne erre, mivel az eu-s országoknak vissza kell fogadniuk azokat a bevándorlókat, akiket náluk regisztráltak először. A rendszer láthatóan mégsem működik, mivel csak minden tizedik migránst, pontosan 1344-et tudtak a németek szétosztani. Eközben pedig a németek 16.631 menekültet vettek át más európai uniós tagállamtól.

Ez a  tendencia már az elmúlt években is komoly problémát okozott Németország számára. Tavaly ugyanis összességében 55.690 embert szerettek volna visszaküldeni, ebből azonban 3968 esetben jártak sikerrel a hatóságok. A német Welt napilap arról ír, hogy Magyarországgal szemben különösen nehéz a helyzetük. Idén ugyanis már 1307 embert toloncoltak volna hozzánk, de végül csak 28-at sikerült. 2016-ban a 12 ezer helyett csak 294 embert fogadott vissza hazánk.

Az okok különbözőek: a legtöbbször az fordul elő, hogy az elutasított  migráns fellebbez a döntés ellen, így a bírósági eljárás akár több hónapokig is eltarthat. Ezt a migránsok rendszerint kihasználják arra, hogy eltűnjenek a hatóságok szeme elől, sokszor egy másik városba vagy tartományba költöznek, vagy egyszerűen elrejtőznek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!