6 éve

Döbbenetes információ szivárgott ki az Iszlám Állam vezetőjéről!

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetõjének állítólagos haláláról tudósított kedden a szíriai kormányhoz közeli Samaa, illetve az al-Ekbaríja szaúdi állami hírtelevízió a dzsihadistákhoz kötõdõ hírügynökségre hivatkozva, de az amerikai vezetésû nemzetközi terrorellenes szövetség nem erõsítette meg a hírt.

Szerző Brenner Balázs

Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Amak hírügynökségre hivatkozva több közel-keleti hírforrás azt jelentette: Bagdadi áldozatul esett az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásainak Rakkában, a terrorszervezet szíriai "fővárosában".

Az értesülések szerint a terroristavezér vasárnap reggel vesztette életét a koalíció szíriai légcsapásaiban.

Az Amak állítólagos - az Iszlám Állam nevében nyilvánosságra hozott - közleménye szerint megölték a dzsihadisták "kalifáját". Abu Bakr al-Bagdadit a szövetség Rakkára mért légicsapásai során ölték meg a ramadán ötödik napján - fűzték hozzá. Az iszlám böjti hónap, a ramadán június 5-én vette kezdetét.

Nyugati forrásból nem kommentálták a bejelentést.

Az al-Szumaríja iraki tévé már június 10-én jelentette Ninive tartománybeli forrásokra hivatkozva, hogy Abu Bakr al-Bagdadi és az IÁ további magas rangú emberei megsebesültek a koalíciós erők egyik légicsapásában, amelyet a szervezet egyik parancsnoki épületére mértek a szíriai határ közelében.

Chris Garver ezredes, a nemzetközi koalíció egyik szóvivője azonban aznap azt írta a Reuters hírügynökségnek elküldött e-mailjében, hogy "egyelőre semmit nem tud megerősíteni".

Szerző Brenner Balázs

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!