KOMPOST

Hátborzongató dolgot rögzítettek a Mars felszínén

Titokzatos pulzálás kezdődik éjszaka a Mars mágneses terében.
  • Szerző: Ripost

Éjszakánként titokzatos pulzálás kezdődik a Mars mágneses terében, amelyet az InSight űrszonda rögzített. Az adatok szerint a most megfigyelt jelenség hússzor erősebb, mint amit korábban tapasztaltak – írja a Daily Mail. A csillagászok egyelőre hiába próbálnak magyarázatot találni a mágneses energia korábban sosem tapasztalt kitöréseire.

Az InSight, amely korábban elsőként észlelt rengést a Mars felszínén, jelenleg a bolygó egyenlítőjénél tartózkodik. Ez tovább növeli a rejtélyt, mivel a Föld egyenlítői részén sosem figyeltek meg ilyesmit. A marsi jelenséghez hasonló sarki fény csak a Föld mágneses pólusainál jelenik meg, ahol a napszél részecskéi be tudnak jutni a légkörbe. Arra sincs egyelőre magyarázat, miért csak éjszakánként lehet észlelni a pulzálást.

Az InSight űrszonda adatai alapján emellett az is feltételezhető, hogy a Mars felszíne alatt egy vastag réteg található, amely képes vezetni az elektromosságot. Egyes kutatók szerint nem kizárt, hogy ez a felszín alatti kéreg valójában víz, de egyelőre erre nem találtak bizonyítékot – írta a Blikk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?