KIAJOBB

Szerző LL

Létrehozva: 2024.09.04.
Módosítva: 2024.09.04.

Két éve is sikerült, Rossi csapata újra csodát tehet a németek ellen

Olimpiai vigaszdíjtól a berni rémálmon át a Szalai-csodáig: de mi jön most? Már megint Németországgal csap össze Marco Rossi válogatottja.

Noha már 38 mérkőzést játszott egymás ellen a magyar és a (nyugat)német labdarúgó-válogatott, a szombati (20.45, tv: M4 Sport), düsseldorfi összecsapás még csak a nyolcadik tétmérkőzés lesz. Az eddigi hét találkozó mégis bővelkedett különlegességekben. Marco Rossi együttese éppen a németek ellen kezdi meg a Nemzetek Ligáját.

rossi
Szalai Ádám többször is főszerepet vállalt a németek ellen, most szurkolhat a válogatottbeli utódoknak . Rossi csapata két éve 1-0-ra nyert      Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Elsőként már a meccs apropója is furcsa volt mai szemmel. Az 1912-es stockholmi olimpia futballtornáján a mieink óriási verést (0-7) kaptak az angoloktól, de az ezüstserleg vigaszdíjért kiírt elődöntőben a németeket (3-1) verték, majd a döntőben az osztrákokat (3-0) is legyőzték (az összesen hat gólból négyet Schlosser Imre szerzett). Egy sor barátságos találkozó után, tétre menő meccsek legközelebb 42 évvel később, a svájci világbajnokságon következtek. A csoportkörben Sebes Gusztáv csapata 8-3-ra lelépte a nyugatnémet válogatottat, de két héttel később, már a berni döntőben az "Aranycsapatnak" meg kellett elégedni az ezüstéremmel (2-3). 

Az alábbi videót a YouTube-on nézheted meg:

Rossi csapatának is sikerült, válogatott csodák

Az akkor első nagy trófeájukat nyerő németek azóta is berni csodaként emlegetik Puskás Ferencék legyőzését. Kisebb csoda lett volna, ha újabb 67 év múltán, a koronavírus-világjárvány miatt 2021-ben rendezett Eb-n, Münchenben sikerül továbbjutnia immár Marco Rossi csapatának a torna halálcsoportjából. Ehhez csak pár perc hibádzott: kétszeri magyar vezetés után (Szalai Ádám és Schäfer András góljaira előbb Kai Havertz, majd Leon Goretzka válaszolt) a 84. percben úszott el a bravúr az akkor Eb-címvédő portugálokkal és világbajnok franciákkal teljes négyesből.

A magyar és (nyugat)német válogatott eddigi tétmérkőzései:

1912 (olimpia, elődöntő a vigaszdíjért): Magyarország-Németország 3-1;

1954 (világbajnokság, csoportmeccs): Magyarország-Németország 8-3;

1954 (világbajnokság, döntő): Németország-Magyarország 3-2;

2021 (Európa-bajnokság, csoportmeccs): Németország-Magyarország 2-2;

2022 (Nemzetek Ligája, A divízió): Magyarország-Németország 1-1;

2022 (Nemzetek Ligája, A divízió): Németország-Magyarország 0-1;

2024 (Európa-bajnokság, csoportmeccs): Németország-Magyarország 2-0.

Két éve aztán, a Nemzetek Ligája előző kiírásában is brutál nehéz ellenfelek jutottak a mieinknek: Olaszország és Anglia mellett újra Németország legjobbjai. A Rossi-csapat négyes döntőbe jutása végül azon múlt, hogy az olaszok oda-vissza (1-2, 0-2) legyőzték. Ellenben az utolsóként kiesett angolokat mindkétszer sikerült legyőzni, a németek elleni budapesti 1-1 után pedig jöhetett a "lipcsei csoda", győzelem a Bundesligában 11,5 évet lehúzott Szalai Ádám kapuba sarkazott álomgóljával.

Az alábbi videót a YouTube-on nézheted meg:

Ezt követte idén nyáron, a németországi Eb második csoportfordulójában elszenvedett balszerencsés vereség (0-2) a házigazdák ellen, több kihagyott helyzettel és még több botrányos játékvezetői ítélettel.

A párharc tétmérkőzéseinek mérlege magyar szempontból: 7 mérkőzés, 3 győzelem, 2-2 döntetlen és vereség, 17-12-es gólkülönbség.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek