Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KIAJOBB

Szerző LL

Létrehozva: 2024.08.09.

Olimpiai bajnoknő lett a férfias algériai bunyós

Egyhangú pontozással nyert olimpiai bajnoki címet. Iman Helif a fináléban sem kegyelmezett ellenfelének, a kínai Liu Jangnak.

A vitatott nemi hovatartozása miatt óriási botrányt kavart algériai Iman Helif olimpiai aranyat nyert a női ökölvívók között, a 66 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében,

Iman Helif kínai ellenféllel bunyózott az olimpiai döntőben
Iman Helif kínai ellenféllel bunyózott az olimpiai döntőben   Fotó: AFP

A magyar Hámori Lucát a negyeddöntőben búcsúztatta a férfias bokszoló, aki az olimpia péntek éjszakai fináléjában fölényesen legyőzte a kínai Liu Jangot a párizsi Roland Garros teniszstadionjában. Az első és a második menetben gyaránt egyhangú pontozással, mind az öt bíró Iman Helifet látta jobbnak az ellenfelénél. A harmadik menetben sem változott a küzdelem: a pontozóknál Helif volt a jobb.

Helif és a tajvani Lin Jü-ting (ő szombaton döntőzik az 57 kg-os súlycsoportban) szereplése sok vitát hozott a párizsi olimpián. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) a két férfias kinézetű bokszolót kizárta az általa szervezett világbajnokságról, mert a gendertesztek kimutatták: mindkettejük szervezetében magas a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak. Az IBA-t felfüggesztő, és az ötkarikás bokszversenyt megrendező Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében, az útlevelükben szereplő nemük miatt mégis a női mezőnyben indulhattak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek