Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KIAJOBB

Szerző LL

Létrehozva: 2024.07.20.

Hamilton, Verstappen és társaik az olimpián? Reagáltak az F1-pilóták a terjedő pletykára

Bekerülhetne autóverseny is az olimpiai programba? Hamilton, Verstappen és a Forma-1 más sztárjainak többsége nem tartja kivitelezhetőnek az ötletet.

Citius, altius, fortius – azaz gyorsabban, magasabbra, erősebben: az olimpiai mozgalom hármas jelszavának első szava remekül illene arra, ha az autó-motorsportok is helyet kapnának az ötkarikás játékokon. Ez ötletszinten gyakran fel is merül, leginkább a Forma-1 kapcsán. A fél világot lázban tartó gyorsasági autóverseny-sorozat főszereplői a vasárnapi (15.00, tv: M4 Sport) Magyar Nagydíj előtt reagáltak a felvetésre.

Forma-1
A Forma-1 autóversenyzőinek többsége nem hisz az olimpiai szereplésben / Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A Forma-1 az olimpián ötletét a pilóták vegyesen fogadták.

– Alapvetően klassz ötletnek tartom. Ugyanakkor nem tudom, hogy nézne ki a versenyegyenlőség. A mi sportágunkban sok múlik az autón, amit vezetünk. Vagyis ott mindegyikünknek ugyanolyan autóban kéne ülnünkmondta Alexander Albon, a Williams brit-thai versenyzője.

A Ferrari monacói sztárja, Charles Leclerc sokkal lelkesebben reagált:

– Nagyszerű lenne, ha a motorsport is része lenne az olimpiai játékoknak. Nyilván el kéne döntenünk, hogy melyik pályán versenyezzünk, milyen motorral, mennyi lóerővel és így tovább. De mindenképpen lehetségesnek tartom. Szívesen képviselném Monacót – mondta Leclerc, aki nemrég futott a Párizsba tartó olimpiai lánggal is.

A Michael Schumacherrel holtversenyben rekorder, 7-szeres F1-világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) ellenben nem hisz mindebben: szerinte

a Forma-1 egyszerűen nem olimpiai sportág.

Hasonlóan vélekedik az utóbbi három év egyeduralkodója, a Red Bullt hajtó Max Verstappen is.

– Nem hiszem, hogy mi az olimpiai porondra illenénk. Nem ilyen környezetben nőttünk fel. 

Számomra semmit sem jelent, hogy őszinte legyek.

Nekünk megvan a magunk bajnoksága, ami szerintem nagyon jól működik, az olimpiát pedig szívesen megnézem a tévében

– hűtötte le a kedélyeket a 3-szoros vb-győztes.

Forma-1 az olimpián? Inkább gokart!

A Motorsport Total szakportál cikke szerint kompromisszumos megoldásként leginkább gokartversenyként lehetne szó a motorsportokról az olimpián. Az egyenmasinákban nemcsak F1-pilóták, de más szakágak képviselői (ralisok, túraautósok és társaik) is száguldozhatnának. A megszólaltatottak többsége (például az ausztrál Oscar Piastri és a német Nico Hülkenberg) alapvetően örülne, de a gyakorlatban nehezen megvalósíthatónak tartja az ötletet.

– Ideális esetben jó lenne, ha a jövőben lehetőséget kapnának erre a versenyzők – ismerte el a kétszeres F1-világbajnok Fernando Alonso, de sietve hozzátette: szerinte ez a közeljövőben nem fog összejönni, hiszen nem elég, hogy minden versenysorozat más és más, ráadásul a pilótákat fizető csapatok autói is sokban különböznek egymásétól.

A portál ugyanakkor emlékeztet: 1993 és 2001 között Philippe Streiff szervezett egy Kart-Masters elnevezésű gokartversenyt, ahol a különböző szakágak legjobbjai mérték össze a tudásukat (hasonlóan a Race of Champions sorozathoz). Olyanok is felléptek, mint például a néhai Ayrton Senna és nagy riválisa, Alain Prost (3 illetve 4-szeres F1-világbajnokok), ők a brazil legenda 1994-es halála előtt pár hónappal ott csaptak össze utoljára.

Rajtuk kívül többek között a 7-szeres vb-győztes Michael Schumacher, sőt a már említett Lewis Hamilton is versenyzett a párizs Bercy-csarnokban kialakított gokartpályán. A mai mezőnyből Pierre Gaslyt (Alpine) például gyerekkorában éppen ezek a gokartversenyek motiválták a karrierjében:

– Emlékszem arra a sok nagy névre akkoriból. Kölyökként nagyon klassznak tartottam azokat a gokartversenyeket. Jó móka lenne időnként megszervezni valami hasonlót, de olimpiai formában valószínűleg ez nem működne – mondta Gasly.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Prost és Senna utolsó, gokartos versenyéről a YouTube-on nézheted meg a videót:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek