KIAJOBB

Szerző B. V.

Létrehozva: 2024.07.31.

Kiderült: ezért harapnak rá az olimpiai dobogósok a megnyert éremre

Az ok sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk!

Az egész világ ettől hangos: kezdetét vette a 2024-es nyári olimpiai játéksorozat Párizsban. A napok óta tartó küzdelmekben már több játékos aranyéremhez jutott, a győztes fotók pedig többnyire úgy készülnek, hogy a nyertesek az éremre örömükben ráharapnak vagy épp megcsókolják azt. S habár így szép képek készülhetnek, komoly biztonsági, egészségügyi aggályokat vet fel az effajta pózolás.

párizsi olimpia 2024 AFP
Ezért harapnak rá a győztes fotón az olimpiai sportolók az érmekre (Fotó: AFP)

2010-ben például a német Davi Moeller a fogát törte, amikor ráharapott az ezüst medálra. Elrettentő példa tehát akad, a kérdés tehát jogos: miért él még a sportolók körében ez a pózolás, melynek alapja az 1800-as évek amerikai aranylázából ered. Az akkori „tapasztalatok” alapján az arany puhább, mint az ezüst vagy a bronz, annak idején pedig így tesztelték, hogy az adott érme valóban arany vagy sem. 

A helyzet az, hogy ez a fajta tesztelési folyamat felesleges az olimpiai érméknél. A párizsi olimpiai játékok aranyérmei ugyanis 523 gramm ezüstből készülnek és csupán a bevonatuk arany (6 gramm).

De akkor miért harapnak rá mégis a győztesek az éremre? Honnan indult az egész? A válasz egyszerű: a fotósok kérésére. Egyszer ugyanis valaki elkezdte ezt, azóta pedig a fotográfusok megőrülnek ezért az ikonikus jelenetért, amit lencsevégre kaphatnak. Önmagában tehát a sportolók lehet, nem is tennének így, ha nem kérnék meg rá őket – írja az UNILAD.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek