RETRO RÁDIÓ

Mit ér, ha megfújjuk a leesett ételt? - a szakember letesztelte

KN
Szerző
KN
Létrehozva2025. 12. 01. 11:00

A TikTok kedvenc növényorvosa egy újabb mítosznak járt utána. Kiderült, hogy mi történik a leesett étellel, miután megfújjuk.

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy evés közben a falat leesett a földre, legyen az otthoni filmnézés közben egy csipszdarab, vagy bármi más. A legtöbben ismerjük a három másodperces szabályt, tehát gyorsan felkapjuk a földről a leesett ételt, majd megfújjuk, aztán van aki megeszi. Gyuris Rita növényorvos letesztelte, hogy mit ér a varázsfújás

étel
Ehető az étel, ha leesett, de megfújjuk? Rita növényorvos egy csipszen tesztelte Fotó: TikTok/plantprotecting

Mit ér, ha megfújjuk a leesett ételt?

Rita egy földre ejtett csipszdarabbal tesztelte le, hogy mennyit ér, ha megfújjuk a földön landolt ételt. 

„Ilyenkor rákerülnek apró kis szöszdarabok, pordarabok, kosz és minden egyéb; de ha megfújom, akkor lejönnek róla ezek? Előbb nézzük meg a leejtett csipszet mikroszkóp alatt. Valóban ott vannak rajta a kis szöszdarabok. Feltételezhetően, ha megesszük, nem lesz semmi bajunk ettől, de nekem ilyenkor már nincs ehhez gusztusom” - mondta a TikTok kedvenc növényorvosa a videójában.

„Na de jöjjön a varázsfújás, ami ugye mindent megtisztít, de leginkább az elménket és a lelkünket nyugtatja meg szerintem” – mondta Rita, majd mikroszkóp alá helyezte a megfújt csipszet. 

„Talán, mintha egy kicsit kevesebb lenne rajta, de nem számoltam meg őket. Ezekről a tapadósabb felületű ételekről nyilván nem lehet csak úgy lefújni, ilyen például a csipsz, a gumicukor, vagy a csoki” -  mondta a növényorvos, hozzátéve: „Én továbbra sem hiszek a fújás erejében.” 

A fújástól nem minden kosz jön le az ételről Fotó: TikTok/plantprotecting

 

Igaz a 3 másodperces szabály?

A növényorvos korábban a három másodperces szabályt is letesztelte.

„Leplezzük le az igazságot” - kezdte Rita, majd megmutatta az eredményeket: a 3 másodpercig a földön hagyott mintán legalább 5-6 féle különböző baktériumkolónia szaporodott fel; a fél óráig a padlón hagyott mintánál is hasonló volt a helyzet. Ebből kiindulva a baktériumok nem várnak; 3 másodperc alatt is simán rátapadnak az ételünkre. 

Az eredmények persze változhatnak, ha nem csempén, hanem szőnyegen ejtem le, vagy az utcán. Függ attól is, hogy az ételnek milyen a felülete, a felszíne. Mennyire tapadnak rá a különböző mikroorganizmusok, koszdarabok - szögezte le Rita.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.