INSIDER

SzerzőKN

Létrehozva: 2025.06.07.

Itt a nagy szotyiteszt: te is a szádba veszed? Mutatjuk, hogy mi van a héján!

Mennyire egészséges a szánkba venni a napraforgómag héját? A nagy szotyiteszt megmutatja.

Gyuris Rita, a TikTok kedvenc növényorvosa rendszeresen mutat be érdekes kísérleteket. Most a napraforgómag héját vette górcső alá. Íme a nagy szotyiteszt.

szotyi teszt
Szotyiteszt: Rita az agar lemezre helyezte a magokat. Fotó: TikTok/plantprotecting

Szotyiteszt

Rita egy csomag napraforgómagot vásárolt a boltban a kísérletéhez. 

„Azt fogom megvizsgálni, hogy a szotyinak a héján van-e valami, ugyanis a szánkba szoktuk venni, amikor megesszük” - mondta a növényorvos.

Egy speciális táptalajra, úgynevezett agar lemezre helyezett néhány szem szotyit, majd jól összerázta azokat, hogy a lemez minden részét érintsék, majd kiborította a magokat. Egy szem a táptalajon ragadt, de azt otthagyta.

Az első napon egy gombatelep nőtt fel a mintán, a kísérlet ötödik napján pedig már teljesen belepte a lemezt a fehér, vattacukorhoz hasonlító gomba.

A kísérlet első napján egy gombatelep nőtt fel a talajon Fotó: TikTok/plantprotecting


A növényorvos baktériumot és gombát is talált a napraforgómag héján 

A kísérlet végére két baktériumfoltot és egy fajta gombát látott a növényorvos.

„Ettől függetlenül mi még ugyan úgy fogjuk enni”- mondta Rita, aki midig felhívja a figyelmet arra, hogy a baktériumok és gombák az életünk részei és nem kell tőlük kétségbeesni, mindemellett természetesen ügyelni kell a a megfelelő higiéniára.

 

 

Rita a bolti zsemlét is letesztelte

"Az első napon egy baktériumkolónia nőtt fel, de a harmadik napra már megjelent a többi baktériumkolónia és gombatelep is" – állapította meg. Rita szerint egyértelmű, hogy a zsömlén található baktériumok az emberek koszos kezéről kerültek a pékárura. A növényorvos megnyugtatta követőit, hogy ezek a mikroorganizmusok nem veszélyesek az emberre nézve.

„A péktermékek egyébként pont az a kategória, amit szeret mindenki jól összefogdosni, hogy a legszebbet tudja kiválasztani. A válogatással egyébként nem lenne probléma, hogyha ezt nem a koszos kezünkkel tennénk, ugyanis nyilvánvaló, hogy ezek a kezünkről kerülnek oda. Ezek a mikroorganizmusok egyébként nem veszélyesek ránk nézve, főleg nem egy egészséges immunrendszernek. Na meg persze ott a gyomorsav.”

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek