kulcsár edina
Nem mindegy, hogyan mossuk meg a gyümölcsöket. A növényorvos baktérium- és gombatelepeket tenyésztett ki a mosott és mosatlan eperből.
A jó idő beköszöntével rengeteg friss hazai zöldséget-gyümölcsöt fogyaszthatunk. De hogy tudjuk a lehető leghatékonyabban megmosni azokat? Gyuris Rita növényorvos választ ad a kérdésre. Rita plantprotecting nevű TikTok-csatornáján előszeretettel tenyészt ki különféle tárgyakból, vagy élelmiszerből gomba- és baktériumtelepeket. Legújabb kísérletében a bolti epret tesztelte.
A növényorvos a mosott és mosatlan bolti eper tisztaságát tesztelte le az interneten is hódító ecetes-szódabikarbónás módszerrel. Sokan azt vallják, hogy az ecetes vízzel mosott gyümölcsökön és zöldségeken kevesebb baktérium marad és tovább elállnak.
Táptalajba nyomkodtam bele a bolti mosatlan epret és utána egy külön tálba tiszta vizet öntöttem, abba picike ecetet tettem. Kicsit megmostam, majd szódabikarbónát öntöttem rá, az internetes, TikTokos recept alapján
- magyarázza a kísérlet menetét Rita. "Pár percig állt ebben, majd sima vízzel leöblítettem, megszárítottam a sima levegőn és ismételten belenyomkodtam a táptalajba."
A nem mosott epren már 12 óra múlva megjelentek az első baktériumkolóniák, de ez nem meglepő, az viszont számomra igen, hogy a megmosott epren is ugyanúgy megjelentek ezek a kolóniák, csak egy nagyon picit kisebbek. Különböző baktériumok és gombák is felnőttek mind a mosatlan, mind a mosott epren
- mondta Rita, aki hangsúlyozta, hogy a megtekintett mikroorganizmusok nem feltétlenül rosszak.
Én arra tudok következtetni, hogy érdemes folyóvíz alatt megmosni az epret, nem pedig beáztatni ecetes vízbe szódabikarbónával. Szerintem sokkal hatékonyabb, hogyha ténylegesen folyóvíz alatt mossuk meg
- vonta le a következtetést Rita.