
Mennyi baktérium marad az ecetes vízben és a sima vízben mosott epren? A növényorvos letesztelte!
Nem mindegy, hogyan mossuk meg a gyümölcsöket. A növényorvos baktérium- és gombatelepeket tenyésztett ki a mosott és mosatlan eperből.
A jó idő beköszöntével rengeteg friss hazai zöldséget-gyümölcsöt fogyaszthatunk. De hogy tudjuk a lehető leghatékonyabban megmosni azokat? Gyuris Rita növényorvos választ ad a kérdésre. Rita plantprotecting nevű TikTok-csatornáján előszeretettel tenyészt ki különféle tárgyakból, vagy élelmiszerből gomba- és baktériumtelepeket. Legújabb kísérletében a bolti epret tesztelte.

A növényorvos a mosott és mosatlan bolti eper tisztaságát tesztelte le az interneten is hódító ecetes-szódabikarbónás módszerrel. Sokan azt vallják, hogy az ecetes vízzel mosott gyümölcsökön és zöldségeken kevesebb baktérium marad és tovább elállnak.
Táptalajba nyomkodtam bele a bolti mosatlan epret és utána egy külön tálba tiszta vizet öntöttem, abba picike ecetet tettem. Kicsit megmostam, majd szódabikarbónát öntöttem rá, az internetes, TikTokos recept alapján
- magyarázza a kísérlet menetét Rita. "Pár percig állt ebben, majd sima vízzel leöblítettem, megszárítottam a sima levegőn és ismételten belenyomkodtam a táptalajba."
A nem mosott epren már 12 óra múlva megjelentek az első baktériumkolóniák, de ez nem meglepő, az viszont számomra igen, hogy a megmosott epren is ugyanúgy megjelentek ezek a kolóniák, csak egy nagyon picit kisebbek. Különböző baktériumok és gombák is felnőttek mind a mosatlan, mind a mosott epren
- mondta Rita, aki hangsúlyozta, hogy a megtekintett mikroorganizmusok nem feltétlenül rosszak.
Folyóvízben érdemes mosni a gyümölcsöket
Én arra tudok következtetni, hogy érdemes folyóvíz alatt megmosni az epret, nem pedig beáztatni ecetes vízbe szódabikarbónával. Szerintem sokkal hatékonyabb, hogyha ténylegesen folyóvíz alatt mossuk meg
- vonta le a következtetést Rita.
Íme a videó a kísérletről:






