4°C
7°C

Gabriella névnapja

RETRO RÁDIÓ

"Már így is eszünk elég szemetet" - Magyarország betiltotta a laboratóriumban előállított húsokat

Létrehozva2025. 11. 20. 11:00

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de Los Angelesben létezik már olyan étterem, ahol emberhúsból tenyésztett hamburgert lehet enni. A génmódosított termékeket és a laboratóriumban előállított műhúsokat hatalmas vita övezi a szakmai és a civil körökben, de Magyarország a napokban úgy döntött: nem kér a műhúsból!

Az Agrárminisztérium már évek óta arról beszél, hogy a műhús fogyasztása nem biztonságos, sőt az ökológiai lábnyoma lényegében még nagyobb is a természetes húsokénál. "A hagyományostól eltérő technológiákban és termelési módokban olyan potenciális veszélyek rejlenek, amelyek alapvető értékeinket fenyegetik" — írták, utalva ezzel például a vidéki életforma és a hagyományos hústermelés megőrzésére. A laboratóriumban előállított hús kérdését még Orbán Viktor is érintette a tavalyi évértékelő beszédében, így fogalmazott: "Brüsszel már műhúst és GMO-s húsokat akar a magyarokra erőltetni a friss hazai húsok helyett". De vajon mi a valódi probléma a laboratóriumban előállított húsokkal és mit szólnak Olvasóink az újonnan elfogadott törvényhez?

Olaszország után Magyarország is betiltotta a laboratóriumban előállított állati eredetű műhúst.
Olaszország után Magyarország is betiltotta a laboratóriumban előállított állati eredetű műhúst. A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban elsőként Olaszország volt az, ahol úgy döntöttek, hogy betiltják a laboratóriumban, őssejtből tenyésztett húsok gyártását és forgalmazását. November 18-án, az olaszok után a magyar Országgyűlés is megszavazta a műhús általános betiltásáról szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy hazánkban tilos mesterséges körülmények között előállított húst készíteni vagy forgalomba hozni. A tilalom csak az állati sejtekből vagy szövetekből előállított műhúsra vonatkozik, a vegán húspótlókra, amik növényi fehérjékből, például szójából, borsóból, vagy búzából készülnek, azokra nem. A törvénytervezetet még tavaly nyáron nyújtotta be az Agrárminisztérium. A tilalom alól az orvosi és az állatgyógyászati célú felhasználás kivételt képez.

 

Mi a baj a műhússal?

Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a Természetgyógyász Magazinnak korábban arról beszélt, hogy mivel a GMO kísérleteket leállították, ezért a mai napig nem tudható pontosan, hogy milyen élettani hatásai vannak a génkezelt termékeknek. A professzor szerint szomorú, de sokszor a termelési érdekek előrébb valók, mint  a tudományos megállapítások.

Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa és néhai férje, Dr. Pusztai Árpád hosszú éveken át kutatták a génmódosított termékek hatását az emberi szervezetre. Kutatásaik során aggasztó eredményekre bukkantak, például olyanokra, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszereket, vagy épp a tücskökből, lárvákból származó fehérjéket sokszor egyáltalán nem tudja hasznosítani az emberi szervezet, sőt tele vannak mindenféle szennyeződéssel, bélsárral és növényvédő szerekkel. A mesterséges húsok olyan vegyületeket tartalmaznak, amik a természetben semmilyen formában nem fordulnak elő, elődeink sehol nem fogyasztották őket, így kérdéses, hogy milyen hatással lesz a szervezetünkre. Ráadásul még csak az sem igaz, hogy a laboratóriumi húsok környezetkímélőek lennének.

Valaki utánaszámolt, mennyibe kerül ez az új technológia: minimum négyszer, de esetenként huszonötször annyi energia kell a laborhús előállításához, mintha az legeltetett, élő tehénből származna. Megjelent a kannibalizmus is: híres emberek is felajánlották, hogy biopsziát vegyenek belőlük sejttenyésztésre. Los Angelesben már van olyan étterem, ahol emberhúst lehet enni. Nem kell hozzá meghalnia senkinek, az igaz, de hogy egészséges vagy etikus lenne, azt kétlem

— fogalmazott a biokémikus professzor.

Az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon engedélyezett a laboratóriumban előállított hús forgalmazása. A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Vajon mit gondolnak az emberek a műhúsról?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Olvasóink mit gondolnak a műhúsról, ők vajon bevállalnák-e, hogy megkóstolják. A válaszadók legnagyobb része teljesen elutasítja a laboratóriumban előállított műhúst és soha nem is kóstolná meg, de akadt azért egy-két merészebb jelentkező, aki azt írta: egyszer az életben kipróbálná.

Biztos, hogy nem kóstolnám meg. Ettünk már elég szemetet. Próbálok mindent itthon megoldani, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert kelljen ennünk. Vadkovászos kenyeret sütök, semmi félkész étel, a felvágottakból is a 90% feletti hústartalmút vesszük, elvileg az már jó kategória

— válaszolta Gabriella.

Zsóka így vélekedett: "Nem! Az egye meg, aki kitalálta!"

Egy másik kommentelő így fogalmazott: "Nem lehet rosszabb mint egy multi saját márkás baromfirúdja."

Persze volt olyan is, aki humorral közelítette meg a kérdést:

"Én megkóstolnám...kedvencem egyébként a ropogós tücsök" — írta István, míg Éva így fogalmazott: "Nem, inkább zsíros kenyeret eszem."

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.