
Tudod, melyik magyar tököt jegyezték a New York-i tőzsdén? Ha nem, olvasd el cikkünket
Megjelentek a különböző tökök a boltok, piacok polcain. Melyik tököt jobb sütni, melyiket jobb főzni és melyik való kizárólag dísznek? Segítünk eligazodni a tökfajták között és a vásárlásban is!
Vannak tökfajták, amik igazi csemegének számítanak, míg más fajták csak dísznek vagy töklámpásnak jók. Sajnos könnyű összekeverni az ehetőt a mérgezővel, ráadásul a boltban is sokszor egymás melletti polcon vannak. Ezt érdemes tudni a tökfajtákról!

Melyik tök a mérgező?
A dísztökök, ezek ugyanis kukurbitacinokat tartalmaznak, ami egy toxikus vegyület – ettől keserű például az uborka is. Egy falat ilyen vegyületet tartalmazó tök is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást okozhat. Ez az anyag ráadásul ellenáll a hőnek, így mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte.
Miről ismerhető fel a dísztök?
A dísztökök arról ismerhető fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény.
Melyik tök jó inkább sütve?
A kanadai sütőtök, a sonkatök vagy orange tök az egyik legismertebb sütnivaló tökfajta. Kapni még bébitököt is, ami nagyon hasonlít a kanadai sütőtökhöz, de kevesebb fűszert igényel. Egyik zöldség héja sem ehető! Sütve fogyasztásra kiváló még a hokkaidó, vagy japán tök, a kiszombori sütőtök és persze a nagydobosi sütőtök, amit egy időben még a New York-i tőzsdén is jegyeztek.

Mely tökfajtákat jobb inkább főzni?
A tökfőzelékhez, lekvárhoz való tökfajták pedig az Isten gyalulta-, spagetti-, vagy laskatök, ausztrál spagetti tök, boglárka vagy buttercup tök és a spárgatök. Töklámpásnak pedig az itthon is kapható Jack O’ Latern tököt érdemes megvenni.
Melyik sütőtök a legjobb?
- Ha jól tárolható, jó ízű tököt keres, válassza a Nagydobosit vagy a muskotály („kanadai”) sütőtök fajtáit.
- Ha édesebb, szaftosabb tököt keres, a Butternut vagy a hokkaidó tök lesz a jó választás.
- A Halloween tök pedig csak dekorációnak alkalmas, mert nem ehető.
Hogyan válasszunk érett sütőtököt?
Ha sütőtököt vásárolunk, az egyik legfontosabb szempont, hogy kellően érett-e. Ez leginkább a kocsányon ellenőrizhető: ha a kocsány friss, zöld, akkor a nedvkeringés még nem állt le a növényben, a termés még éretlen. A kellően beérett tök kocsánya száraz, a héja kemény, teljesen be van színesedve, azaz nincsenek benne zöld foltok vagy csíkok, matt, nem fénylik. (Éretlen sütőtök inkább a szezon vége felé fordulhat elő, amikor már nincs ideje beérni)-olvasható a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) ismertetőjében.







