
Semmi zsíros, semmi kávé: ilyen étrend vár Kapu Tiborra, miután visszatért a Földre
Amikor az űrhajósok visszatérnek a Földre, nem csak a gravitációhoz kell újra hozzászokniuk, hanem az evés élménye is teljesen átalakul. Az űrben ugyanis még az ízérzékelés és a szaglás is megváltozik. Szervezetük ilyenkor sokkal érzékenyebb, étrendjük pedig gondos tervezés után áll vissza a "földi normákhoz". De vajon mi kerül először Kapu Tibor űrhajós tányérjára és miért?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint az űrutazás nem csak technológiai kihívás, hanem komoly élettani és táplálkozástudományi kérdéseket is felvet. A megfelelő étrend ugyanis kulcsszerepet játszik az űrhajósok fizikai és a mentális egészségének megőrzésében is. A két hetes expedíció során az űrhajósok nem ehetnek akármit, hiszen csak bizonyos ételek szállíthatók és tartósíthatóak az űrutazásra. De mi lesz Kapu Tibor első menüje, miután hazatér? Vajon kedvére ehet, vagy a több heti súlytalanság után mértéket kell tartani? Dobák Zita dietetikussal beszélgettünk, hogy megtudjuk, mit kell majd ennie Kapu Tibor űrhajósnak, miután visszatér a Földre.

Fotó: Facebook / Kapu Tibor
Alacsony rosttartalom, elektrolit pótlás, és semmi kávé – így kell majd étkeznie Kapu Tibor űrhajósnak a földre szállás után
Dobák Zita dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember elmondta, hogy Kapu Tibor étrendje a földre szállás utáni egy-két hétben egy kicsit hasonló lesz ahhoz, mint amit repülés után is javasolnak a szakemberek.
Az űrben felborul az elektrolit egyensúly, ami vérnyomás ingadozást, illetve szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, de hatással van a vesére is. Az első napokban éppen ezért az elektrolit pótlás lesz a cél. Egyébként már a landolás előtt is sóoldatot kell fogyasztaniuk az asztronautáknak, hogy helyreálljon az elektrolit arány.
Az első pár napban az emésztőrendszert is szoktatni kell a földi étkezéshez, mivel a több héten át tartó teljes súlytalanság az emésztőrendszert is befolyásolja.
"Ilyenkor alacsony rosttartalmú ételeket javaslunk. Kicsit olyan, mint műtét után visszaszoktatni az emésztőrendszert. Fokozatosan kell ilyenkor terhelni az emésztőrendszert, mind adagokban, mind pedig állagban. Ilyenkor a könnyebben emészthető, pépesebb fehérjéket, a halat és a tojást érdemes előnyben részesíteni" – válaszolta kérdésünkre a szakember.
Az első időszakban a zsíros ételeket is el kell kerülni: helyette szárnyas húsokat, halakat, illetve a húst darált formában tanácsolt fogyasztani. Az első egy-két hétben a keményítő tartalmú köretek, tésztafélék, és a rizs is jó megoldás.
Maga a bélflóra is megváltozik az űrben, mivel csökken a bélbaktériumok száma. Ez pre- és probiotikumban gazdag táplálkozással állítható helyre: ilyenkor fermentált zöldségeket, joghurtokat, savanyított tejtermékeket kell fogyasztani.
A kozmoszban még az ízek sem ugyanazok
Kapu Tibor a fellövés előtt elárulta, hogy miket fog magával vinni a Dragon Grace névre keresztelt űrhajóra. Csomagjába több családi ereklye, vagy például a szkafanderbe öltözött TV Maci figura mellé egy Erős Pistát is becsúsztatott. Hazaérkezése után remélhetőleg majd mesél arról, hogy milyen volt az űrben enni a csípős paprikakrémből, a dietetikus szakembertől ugyanis megtudtuk, hogy az űrben még az ízérzékelésünk és a szaglásunk is megváltozik. Dobák Zita elmondta, hogy az űrben tompul az íz- és szagérzékelés, ezért hazaérkezés után zöldfűszerekben gazdag ételeket ajánlott fogyasztani, hogy az asztronauták újra megszokhassák a hazai ízeket.
- Érdekesség továbbá, hogy a megváltozott gravitáció miatt 1-2 %-ot a csontsűrűségből is veszíthetnek az asztronauták, ezért kiemelten fontos a landolás után a kalcium és a D-vitamin pótlás is.
- A kávé és az alkohol fogyasztása az első napokban viszont egyáltalán nem javasolt, a szív-és érrendszer helyreállítása és a dehidratáltság elkerülése miatt is. Így aztán bármennyire is koccintanának Kapu Tiborék egy jól behűtött pezsgővel a landolás után, ez sajnos nem jó ötlet.

Fotó: Dobák Zita Facebook oldala
Mit esznek az asztronauták űrben?
Kevesen tudják, de bizony a világűrben is jelen van a dietetika. Az űrdietetikus feladata, hogy megtervezze az asztronauták egyéni étrendjét. Az űrételek kiválasztásától kezdve folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy az étrend valóban támogatja-e az űrhajós egészségét és teljesítményét.
Ugyanakkor még arra is figyelnek, hogy az étkezés örömforrást jelentsen a monoton és stresszes környezetben.
Az űrben az elsődleges cél az izomtömeg és a csontok egészségének megőrzése, az immunrendszer támogatása, a stressz csökkentése és a pszichés jóllét megőrzése. Ráadásul mindezt igen speciális körülmények között, gravitáció nélkül, zárt térben és gyakran friss alapanyagok nélkül kell tudni biztosítani.
Sokan azt gondolnák, hogy az űrhajósok menüje nem túl változatos, pedig ez nem igaz. Az asztronauták reggelije pont olyan, mint a Földön: ehetnek zabkását, tojásrántottát vagy omlettet, csirkehúst rizzsel, esetleg paradicsomszószos tésztát, de még desszertet is.
Az űrkutatók persze még a kilövés előtt megkóstolhatják és kiválaszthatják kedvenc űrbéli fogásaikat. Ahogy azt már korábban a BORS is megírta, Kapu Tibor kedvence a fahéjas tekercs, az áfonyás zabkása, a puding, a szárított mangó és a füstölt pulyka lett.
Na de hogyan viszik magukkal az asztronauták ezeket az ételeket?
Az ételek előkészítése és csomagolása meglehetősen sajátságosan történik: az ételek többsége fagyasztva szárított, esetleg hőkezeléssel tartósított, illetve vákuumcsomagolt. Ebben a formában a legtartósabb és így a legkönnyebb szállítani is.
Az űrbéli utazás célja első sorban az, hogy növeljük a tudásunkat. Nincs ez másként a dietetika terén sem. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egy a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzésben hangsúlyozza, hogy az űrkutatás során szerzett tapasztalatok bizony a Földön is hasznunkra tudnak válni. Az extrém körülmények között kifejlesztett megoldások ugyanis új ajtókat nyitnak meg a sporttáplálkozásban, a klinikai táplálásban és a fenntartható étkezés kialakításában is.






