Krausz Gábor
Még egy hónapja sem léptették éltebe az árréscsökkentést, de a hatása már most is tisztán látszik.
Március 17-én - vagyis még egy hónap sem telt azóta, hogy - életbe léptette a kormány az árréscsökkentés intézményét, amely kimondja, hogy 30 alapélelmiszer esetében a kereskedők nem tehetnek 10 százaléknál több hasznot a termékekre.
A közvetlen hatás már az első napokban érezhető volt: a tej, tojás, margarin, párizsi ára ugyanis egyik napról a másikra jelentősen olcsóbb lett a boltok polcain. Azóta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról írt, hogy összesen közel 900 termék esetében figyelhető meg áresés, és átlagosan 18,8 százalékos a csökkenés mértéke.
Az intézkedés valószínűleg azért is volt ilyen sikeres, mert a kormányzati szervek folyamatosan ellenőrzik a multik árképzését.
Az online árfigyelőn hasonló tapasztalható, mint a boltokban: egyes termékeknél csekély mértékű az árcsökkenés, viszont több száz termék esetében kifejezetten látványos az árzuhanás.
Kedden közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a márciusi inflációs adatokat. A számok azonban még a szakértőket is megdöbbentették, ekkora visszaesésére még ugyanis ők sem számítottak. Az egy évvel ezelőtti árakhoz képest ugyanis márciusban már csak 4,7 százalékos volt a drágulás, ami komoly visszaesést jelent a februári adatokhoz képest.
Ezen kívül az is kijelenthető, hogy az élelmiszerárak inflációja is megtorpant.
Ez pedig azért különösen nagy teljesítmény, mivel az árréscsökkentéses intézkedés március 17-én lépett életbe, a KSH pedig minden hónap 20-áig rögzíti az áradatokat, azaz az intézkedés ezen rövid időszak alatt is jelentős hatást váltott ki, azonnal hatott és megfogta az árakat.