Szoboszlai Dominik
Magyar csemegét visz magával a missziójára a magyar űrhajós, Kapu Tibor. A magyar csokit direkt úgy fejlesztették ki, hogy kibírja az utat egészen az űrig.
Egy magyar csoki kapta meg a NASA jóváhagyását, hogy elkísérje Kapu Tibor magyar űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra. Ez a kezdeményezés a HUNOR Magyar Űrhajós Program része, amely 2024 áprilisában kezdte meg együttműködését a Stühmer Kft-vel. Szigorú megbeszéléseket és értékeléseket követően a Stühmer hivatalosan is csatlakozott a magyar űrmisszióhoz, mint szponzor, amelynek célja, hogy Magyarország egy darabját az űrbe juttassák.
Amikor először felmerült a csokoládé világűrbe küldésének ötlete, szinte lehetetlen kihívásnak tűnt. A NASA szigorú követelményei azt jelentették, hogy a csokoládénak ki kell bírnia az űr egyedi viszonyait
– mondta el a Hungarian Conservative nevű angol lapnak Mazurka Éva, a Stühmer Kft. minőségirányítási vezetője.
A kihívások leküzdésére a Stühmer csapata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve kifejlesztett egy űrbe illő csokoládét. Gyors kutatással és részleges házon belüli fejlesztéssel sikeresen létrehoztak egy olyan terméket, amely képes ellenállni az űr szélsőséges környezetének. Kapu Tibor űrhajós, aki jelenleg Houstonban tartózkodik az Axiom-4 küldetés kiképzésén, tartalékosával, Cserényi Gyulával úgy gondolják, fontos bevonni a magyar élelmiszereket a misszióba.
Ez a termék nem csak egy finom csemege. A magyar innováció, a hagyomány és a modern technológia találkozását szimbolizálja
– nyilatkozta Kapu Tibor.
Magyarország első űrhajósa, Farkas Bertalan is méltatta a kezdeményezést, aki személyesen támogatta Kaput és Cserényit a felkészülés során. A csokoládét a magyar találékonyság és kitartás tanúságaként emelte ki.