Létrehozva: 2025.03.19.
Módosítva: 2025.03.19.

Horváth Rozi: az arc az ikonikus fűszermárka mögött

Horváth Rozi neve szinte minden konyhában ismert, hiszen évtizedek óta fűszerei teszik ízletesebbé a magyar ételeket, és emberek ezrei használják különleges keverékeit. De pontosan ki volt a fűszerek királynője, aki a márka mögött állt?

Horváth Rozi fűszerei szinte minden konyhában ott vannak, mégis kevesen tudják, hogy ki áll a márka mögött. Fiatal korában nem volt éppen konyhatündér, és még a nokedlivel is megküzdött, de életéről és munkásságáról most emlékezik meg az egész ország, miután megérkezett a fájdalmas hír haláláról.

Elhunyt a magyar fűszerek királynője, azonban sokan nem ismerik munkásságát a mai napig.
Elhunyt a magyar fűszerek királynője, azonban sokan nem ismerik munkásságát a mai napig (Képünk illusztráció) Fotó:  Facebook

A hobbitól egészen Magyarország egyik legnagyobb fűszermárkájáig

Horváth Rozi, születési nevén Drozgyik Ilona, 1939-ben látta meg a napvilágot Tolmácson, de nem a gasztronómia területén indult el. Fiatalon a divat világával foglalkozott, tervezői karrierről álmodott, de végül művészi pályára lépett, porcelánfestőként dolgozott, később pedig műszaki rajzoló lett a MÁV-nál.

Az egzotikus fűszereket Algériában fedezte fel, ahol férjével éltek, és az ottani évek alatt franciául is megtanult, miközben szakácskönyveket olvasott. Hazatérve 1974-ben az Észak-Afrikában megismert fűszereket hozta haza, és kezdetben csak saját konyhájában kísérletezett velük. Azonban egy váratlan eseménynek köszönhetően, amikor férje barátja meglátogatta őket, a curry kiborult, elindította a fűszeres szakma felé vezető utat, és így jött létre 1985-ben az első fűszerkeverékek, melyek a márka alapjait jelentették.

A családból mindenki adott bele valamit

A Horváth Rozi fűszermárka 1993-ban alakult meg, nevének alapja Ilona férjének vezetékneve és édesanyja keresztneve, és a csomagoláson az ő arcképe volt látható. A család több tagja is hozzájárult a fűszerkeverékek sikeréhez. Kezdetben nem volt könnyű az ismertség megszerzése, de sokéves kemény munka után a márka meghatározó szereplőjévé vált a magyar gasztronómiának. A Horváth Rozi szakácskönyvek mellett, a 2000-es évek elején indult Receptklub nagy népszerűséget hozott, és tovább erősítette a márka ismertségét.

A magyar ízek tovább élnek

A márka Facebook-oldalán közzétett szomorú bejegyzésben tudatták, hogy a Horváth Rozi fűszerek megálmodója és alapítója elhunyt. A posztban kiemelték, hogy Horváth Rozi szívét és lelkét tette bele minden fűszerkeverékébe, és a receptjei sok családi étkezést tettek különlegessé, emléke pedig tovább él a jól megízesített ételekben - írta a Mindmegette.

Horváth Rozi receptjei

Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéslapocka 
  • 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna 
  • 10 dkg füstölt kolbász 
  • 30 dkg vegyes erdei gomba 
  • 1 fej hagyma 
  • 1 l húsleves 
  • 2 evőkanál liszt 
  • 2 dl tejföl 
  • 2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész 
  • 1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 ág friss kakukkfű 
  • 2 darab zsályalevél 
  • 1 evőkanál pirospaprika 
  • 1 evőkanál zsír 
  • 1 késhegynyi só
     

Elkészítése:

  1. A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát. 
  2. Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára. 
  3. Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.

Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé 
  • 25 dkg tetszőleges füstölt sajt 
  • 10 dkg ementáli sajt 
  • 1 csipet só 
  • 1 csipet Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 teáskanál Horváth Rozi Majoranna morzsolt 
  • 2 darab tojás 
  • 3 evőkanál tejföl 
  • 3 evőkanál liszt 
  • 4 dkg vaj 
  • 200 g bacon
     

Elkészítése:

  1. A csirkemellet megtisztítjuk, felkockázzuk, megsózzuk. A füstölt sajtot hasonló méretűre vágjuk. Az ementáli sajtot lereszeljük. A tojást verjük habosra, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával ízesítjük. Keverjük bele a reszelt sajtot. A végén forgassuk bele a felkockázott húst és sajtot. 
  2. Fogjuk az őzgerincformát, és alaposan vajazzuk ki. Egymás mellé keresztben fektessük bele a bacon szeleteket úgy, hogy a két oldalán egyformán kilógjanak a végei. Fogjuk a masszát, és óvatosan öntsük a formába. Egyengessük el, majd két oldalról hajtsuk rá a szalonna csíkokat. Tehetünk még néhány szeletet a tetejére is. Kenjük meg vékonyan tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Melegítsük elő sütőnket 170 fokra, és 40-45 perc alatt süssük meg.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek