Szoboszlai Dominik
Horváth Rozi neve szinte minden konyhában ismert, hiszen évtizedek óta fűszerei teszik ízletesebbé a magyar ételeket, és emberek ezrei használják különleges keverékeit. De pontosan ki volt a fűszerek királynője, aki a márka mögött állt?
Horváth Rozi fűszerei szinte minden konyhában ott vannak, mégis kevesen tudják, hogy ki áll a márka mögött. Fiatal korában nem volt éppen konyhatündér, és még a nokedlivel is megküzdött, de életéről és munkásságáról most emlékezik meg az egész ország, miután megérkezett a fájdalmas hír haláláról.
Horváth Rozi, születési nevén Drozgyik Ilona, 1939-ben látta meg a napvilágot Tolmácson, de nem a gasztronómia területén indult el. Fiatalon a divat világával foglalkozott, tervezői karrierről álmodott, de végül művészi pályára lépett, porcelánfestőként dolgozott, később pedig műszaki rajzoló lett a MÁV-nál.
Az egzotikus fűszereket Algériában fedezte fel, ahol férjével éltek, és az ottani évek alatt franciául is megtanult, miközben szakácskönyveket olvasott. Hazatérve 1974-ben az Észak-Afrikában megismert fűszereket hozta haza, és kezdetben csak saját konyhájában kísérletezett velük. Azonban egy váratlan eseménynek köszönhetően, amikor férje barátja meglátogatta őket, a curry kiborult, elindította a fűszeres szakma felé vezető utat, és így jött létre 1985-ben az első fűszerkeverékek, melyek a márka alapjait jelentették.
A Horváth Rozi fűszermárka 1993-ban alakult meg, nevének alapja Ilona férjének vezetékneve és édesanyja keresztneve, és a csomagoláson az ő arcképe volt látható. A család több tagja is hozzájárult a fűszerkeverékek sikeréhez. Kezdetben nem volt könnyű az ismertség megszerzése, de sokéves kemény munka után a márka meghatározó szereplőjévé vált a magyar gasztronómiának. A Horváth Rozi szakácskönyvek mellett, a 2000-es évek elején indult Receptklub nagy népszerűséget hozott, és tovább erősítette a márka ismertségét.
A márka Facebook-oldalán közzétett szomorú bejegyzésben tudatták, hogy a Horváth Rozi fűszerek megálmodója és alapítója elhunyt. A posztban kiemelték, hogy Horváth Rozi szívét és lelkét tette bele minden fűszerkeverékébe, és a receptjei sok családi étkezést tettek különlegessé, emléke pedig tovább él a jól megízesített ételekben - írta a Mindmegette.
Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:
Elkészítése:
Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:
Elkészítése: