RETRO RÁDIÓ

Horváth Rozi: az arc az ikonikus fűszermárka mögött

Létrehozva2025. 03. 19. 15:48
Frissítve2025. 03. 19. 19:06

Horváth Rozi neve szinte minden konyhában ismert, hiszen évtizedek óta fűszerei teszik ízletesebbé a magyar ételeket, és emberek ezrei használják különleges keverékeit. De pontosan ki volt a fűszerek királynője, aki a márka mögött állt?

Horváth Rozi fűszerei szinte minden konyhában ott vannak, mégis kevesen tudják, hogy ki áll a márka mögött. Fiatal korában nem volt éppen konyhatündér, és még a nokedlivel is megküzdött, de életéről és munkásságáról most emlékezik meg az egész ország, miután megérkezett a fájdalmas hír haláláról.

Elhunyt a magyar fűszerek királynője, azonban sokan nem ismerik munkásságát a mai napig.
Elhunyt a magyar fűszerek királynője, azonban sokan nem ismerik munkásságát a mai napig (Képünk illusztráció) Fotó:  Facebook

A hobbitól egészen Magyarország egyik legnagyobb fűszermárkájáig

Horváth Rozi, születési nevén Drozgyik Ilona, 1939-ben látta meg a napvilágot Tolmácson, de nem a gasztronómia területén indult el. Fiatalon a divat világával foglalkozott, tervezői karrierről álmodott, de végül művészi pályára lépett, porcelánfestőként dolgozott, később pedig műszaki rajzoló lett a MÁV-nál.

Az egzotikus fűszereket Algériában fedezte fel, ahol férjével éltek, és az ottani évek alatt franciául is megtanult, miközben szakácskönyveket olvasott. Hazatérve 1974-ben az Észak-Afrikában megismert fűszereket hozta haza, és kezdetben csak saját konyhájában kísérletezett velük. Azonban egy váratlan eseménynek köszönhetően, amikor férje barátja meglátogatta őket, a curry kiborult, elindította a fűszeres szakma felé vezető utat, és így jött létre 1985-ben az első fűszerkeverékek, melyek a márka alapjait jelentették.

A családból mindenki adott bele valamit

A Horváth Rozi fűszermárka 1993-ban alakult meg, nevének alapja Ilona férjének vezetékneve és édesanyja keresztneve, és a csomagoláson az ő arcképe volt látható. A család több tagja is hozzájárult a fűszerkeverékek sikeréhez. Kezdetben nem volt könnyű az ismertség megszerzése, de sokéves kemény munka után a márka meghatározó szereplőjévé vált a magyar gasztronómiának. A Horváth Rozi szakácskönyvek mellett, a 2000-es évek elején indult Receptklub nagy népszerűséget hozott, és tovább erősítette a márka ismertségét.

A magyar ízek tovább élnek

A márka Facebook-oldalán közzétett szomorú bejegyzésben tudatták, hogy a Horváth Rozi fűszerek megálmodója és alapítója elhunyt. A posztban kiemelték, hogy Horváth Rozi szívét és lelkét tette bele minden fűszerkeverékébe, és a receptjei sok családi étkezést tettek különlegessé, emléke pedig tovább él a jól megízesített ételekben - írta a Mindmegette.

Horváth Rozi receptjei

Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéslapocka 
  • 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna 
  • 10 dkg füstölt kolbász 
  • 30 dkg vegyes erdei gomba 
  • 1 fej hagyma 
  • 1 l húsleves 
  • 2 evőkanál liszt 
  • 2 dl tejföl 
  • 2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész 
  • 1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 ág friss kakukkfű 
  • 2 darab zsályalevél 
  • 1 evőkanál pirospaprika 
  • 1 evőkanál zsír 
  • 1 késhegynyi só
     

Elkészítése:

  1. A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát. 
  2. Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára. 
  3. Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.

Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé 
  • 25 dkg tetszőleges füstölt sajt 
  • 10 dkg ementáli sajt 
  • 1 csipet só 
  • 1 csipet Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 teáskanál Horváth Rozi Majoranna morzsolt 
  • 2 darab tojás 
  • 3 evőkanál tejföl 
  • 3 evőkanál liszt 
  • 4 dkg vaj 
  • 200 g bacon
     

Elkészítése:

  1. A csirkemellet megtisztítjuk, felkockázzuk, megsózzuk. A füstölt sajtot hasonló méretűre vágjuk. Az ementáli sajtot lereszeljük. A tojást verjük habosra, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával ízesítjük. Keverjük bele a reszelt sajtot. A végén forgassuk bele a felkockázott húst és sajtot. 
  2. Fogjuk az őzgerincformát, és alaposan vajazzuk ki. Egymás mellé keresztben fektessük bele a bacon szeleteket úgy, hogy a két oldalán egyformán kilógjanak a végei. Fogjuk a masszát, és óvatosan öntsük a formába. Egyengessük el, majd két oldalról hajtsuk rá a szalonna csíkokat. Tehetünk még néhány szeletet a tetejére is. Kenjük meg vékonyan tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Melegítsük elő sütőnket 170 fokra, és 40-45 perc alatt süssük meg.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.