
Horváth Rozi: az arc az ikonikus fűszermárka mögött
Horváth Rozi neve szinte minden konyhában ismert, hiszen évtizedek óta fűszerei teszik ízletesebbé a magyar ételeket, és emberek ezrei használják különleges keverékeit. De pontosan ki volt a fűszerek királynője, aki a márka mögött állt?
Horváth Rozi fűszerei szinte minden konyhában ott vannak, mégis kevesen tudják, hogy ki áll a márka mögött. Fiatal korában nem volt éppen konyhatündér, és még a nokedlivel is megküzdött, de életéről és munkásságáról most emlékezik meg az egész ország, miután megérkezett a fájdalmas hír haláláról.

A hobbitól egészen Magyarország egyik legnagyobb fűszermárkájáig
Horváth Rozi, születési nevén Drozgyik Ilona, 1939-ben látta meg a napvilágot Tolmácson, de nem a gasztronómia területén indult el. Fiatalon a divat világával foglalkozott, tervezői karrierről álmodott, de végül művészi pályára lépett, porcelánfestőként dolgozott, később pedig műszaki rajzoló lett a MÁV-nál.
Az egzotikus fűszereket Algériában fedezte fel, ahol férjével éltek, és az ottani évek alatt franciául is megtanult, miközben szakácskönyveket olvasott. Hazatérve 1974-ben az Észak-Afrikában megismert fűszereket hozta haza, és kezdetben csak saját konyhájában kísérletezett velük. Azonban egy váratlan eseménynek köszönhetően, amikor férje barátja meglátogatta őket, a curry kiborult, elindította a fűszeres szakma felé vezető utat, és így jött létre 1985-ben az első fűszerkeverékek, melyek a márka alapjait jelentették.
A családból mindenki adott bele valamit
A Horváth Rozi fűszermárka 1993-ban alakult meg, nevének alapja Ilona férjének vezetékneve és édesanyja keresztneve, és a csomagoláson az ő arcképe volt látható. A család több tagja is hozzájárult a fűszerkeverékek sikeréhez. Kezdetben nem volt könnyű az ismertség megszerzése, de sokéves kemény munka után a márka meghatározó szereplőjévé vált a magyar gasztronómiának. A Horváth Rozi szakácskönyvek mellett, a 2000-es évek elején indult Receptklub nagy népszerűséget hozott, és tovább erősítette a márka ismertségét.
A magyar ízek tovább élnek
A márka Facebook-oldalán közzétett szomorú bejegyzésben tudatták, hogy a Horváth Rozi fűszerek megálmodója és alapítója elhunyt. A posztban kiemelték, hogy Horváth Rozi szívét és lelkét tette bele minden fűszerkeverékébe, és a receptjei sok családi étkezést tettek különlegessé, emléke pedig tovább él a jól megízesített ételekben - írta a Mindmegette.
Horváth Rozi receptjei
Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéslapocka
- 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 30 dkg vegyes erdei gomba
- 1 fej hagyma
- 1 l húsleves
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész
- 1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt
- 1 ág friss kakukkfű
- 2 darab zsályalevél
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál zsír
- 1 késhegynyi só
Elkészítése:
- A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát.
- Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára.
- Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.
Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg tetszőleges füstölt sajt
- 10 dkg ementáli sajt
- 1 csipet só
- 1 csipet Horváth Rozi Feketebors őrölt
- 1 teáskanál Horváth Rozi Majoranna morzsolt
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 4 dkg vaj
- 200 g bacon
Elkészítése:
- A csirkemellet megtisztítjuk, felkockázzuk, megsózzuk. A füstölt sajtot hasonló méretűre vágjuk. Az ementáli sajtot lereszeljük. A tojást verjük habosra, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával ízesítjük. Keverjük bele a reszelt sajtot. A végén forgassuk bele a felkockázott húst és sajtot.
- Fogjuk az őzgerincformát, és alaposan vajazzuk ki. Egymás mellé keresztben fektessük bele a bacon szeleteket úgy, hogy a két oldalán egyformán kilógjanak a végei. Fogjuk a masszát, és óvatosan öntsük a formába. Egyengessük el, majd két oldalról hajtsuk rá a szalonna csíkokat. Tehetünk még néhány szeletet a tetejére is. Kenjük meg vékonyan tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Melegítsük elő sütőnket 170 fokra, és 40-45 perc alatt süssük meg.






