RETRO RÁDIÓ

Ez aztán a jó hír, eltűnhetnek az adalékok ezekből a tejtermékekből!

Létrehozva2025. 03. 29. 07:30
Frissítve2025. 03. 31. 15:32

Az Agrárminisztérium módosítási javaslatot terjesztett elő a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló részére, mely szerint eltűnhetnek az adalékok a tejtermékekből. A jövőben azok a termékek melyeknek tejtartalmuk nem haladja meg a 70 százalékot, már nem használhatják a „tej” szót a megnevezésükben.

A Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó előírásainak módosítása komoly változásokat hozhat a hazai tejpiacon. Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátott javaslatai a tejtermékek minőségének javítását célozzák,  elsősorban a fogyasztók egészségére, valamint a természetes összetevők előtérbe helyezésére szentelnek hangsúlyt.

tej
Szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, hogy egy terméket tejnek lehessen nevezni és a kecskesajtnak is 100 százalékban kecsketejből kell készülnie. Fotó: Hegedus Marta

Kevesebb terméket hívhatnak tejnek

A javaslatok szerint azok a termékek, amelyek víz hozzáadásával készülnek, és a tejtartalmuk nem haladja meg a 70%-ot, már nem viselhetik a „tej” elnevezést. Ez a változás lehetőséget ad arra, hogy valódi tejtermékek kerüljenek a boltok polcaira, miközben a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy amit vásárolnak, az valóban tej, és nem mesterséges adalékokkal hígított változata.

A változásról egy tejtermelőt kérdeztünk arról, hogy mennyiben érinti a változás a gazdaságukat.

Rákosi Péter hatvan szarvasmarhát nevel, amelyeket saját termesztésű takarmánnyal etet. Elmondása szerint 4%-os zsírtartalmú tejet termel, amelyet pasztőröz és homogénez, majd palackozva és zacskóban értékesít.

Mint termelőnek, a szigorúbb előírások betartása új kihívásokat jelenthet, különösen a termelési folyamatok finomhangolása és a minőségellenőrzés terén, ugyanakkor hosszú távon a fogyasztói bizalom növekedése és a minőségi termékek iránti kereslet növekedése előnyünkre válhat.

Emellett szigorodnak a kecskesajt készítésére vonatkozó előírások is: a „kecskesajt” elnevezést csak azok a termékek viselhetik, amelyek 100%-ban kecsketejből készülnek, így elkerülhető, hogy a fogyasztók hamisítványokat vásároljanak. A „félzsíros” tej kifejezés is pontosabbá válik, hiszen ezt csak a 2,8%-os zsírtartalmú tej viselheti. Az adalékanyagokkal kapcsolatos változás, hogy a tejföl, túró és túrósajt előállításakor nem lehet mesterséges adalékokat alkalmazni, ezzel biztosítva, hogy a termékek minél tisztábbak legyenek.

20250318_tesco_002_VZ
Változások történhetnek: A tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagok használata nem lenne megengedett Kép/Fotó: Vémi Zoltán 

A kakaós és karamellás tejtermékekben pedig tilos lesz a színezékek használata, így azok valódi összetevőik révén nyújtanak majd ínycsiklandó élményt. További fontos módosítás a laktózmentes termékek címkézésére vonatkozóan, amely szerint a maradék laktóztartalmat fel kell tüntetni a termékeken, így a laktózérzékenyek pontosan tudhatják, hogy mit vásárolnak.

Ez a módosítási javaslat végre lehetőséget ad a fogyasztóknak arra, hogy egyre inkább természetes, adalékanyagoktól mentes tejtermékeket választhassanak. A szabályozások a jövőben nagy hatással lesznek a hazai tejpiacra, és hozzájárulnak a fogyasztói bizalom erősödéséhez, miközben a minőségi tejtermékek népszerűsége is nőhet. A javaslatot március 20-ig lehetett véleményezni, így hamarosan döntés születhet az ügyben. Lapunk megkereste a Tej Terméktanácsot is kérdéseinkkel, akik írásban a következőket közölték:

A szabályozás változtatásának elsődleges célja, hogy a fogyasztói tájékoztatás a megnevezésen keresztül a termék jellegére és összetételére vonatkozóan egyértelmű és egzakt legyen:
A Magyar Élelmiszerkönyv mostani módosítása tovább finomítja a fogyasztókat védő szigorú szabályokat. A „kecskesajt” termékkategória jelölésének szigorítása elősegítheti a hazai termelők versenyképességének növelését az export termékkel szemben. A módosítással a szabályozás szigorodik, a kecskesajt esetében a kecsketej kötelező termékhányada az eddigi 70%-ról 100%-ra növekszik. A „kecskesajt” alapanyaga tehát kizárólag kecsketej lesz. A módosítás további célja, hogy azon tejalapú italok megnevezésében, melyekhez a gyártásuk során vizet is adnak, a „tej” szót ne lehessen használni, még szóösszetételként sem. A füstöléssel, füstölt íz kialakításával kapcsolatos megnevezések (füstölt, folyékony füsttel füstölt, füst ízű) használata is egyértelműbbé válik.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.