időjárás
Egyre népszerűbbek az alkoholmentes italok, ám ezeknek is megvan a maga veszélye! Mutatjuk mit gondol a nullás sörökről a fogyasztóvédelem és miért váltak ennyire népszerűvé!
Az elmúlt évtizedekben az alkoholfogyasztás kultúrája jelentős átalakuláson ment keresztül, és a trendek is azt mutatják, hogy egyre többen választják az alkoholos italok alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes alternatíváit, főleg a fiatalok. Mutatjuk mit érdemes tudni a sofőrök számára is fogyasztható alkoholmentes sörökről, borokról.
A NoLo (Non or low alcohol) az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italok összefoglaló neve. Minden olyan ital ide értendő, amelyik valamilyen alkoholos italra emlékeztet, azt imitálja, de alkoholtartalma 1,2%-nál kevesebb. Az ilyen alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes italok iránt egyre nő a kereslet. Főként a fiatalok között egyre népszerűbbek ezek az italok, de egy 2021-ben 15 EU-s tagállam közreműködésével, közel 5500 fő részvételével végzett felmérése szerint a magyarok több mint 70%-a volt nyitott ezen termékek kipróbálásra.
Az alkoholmentes sörök és pezsgők mellett már megjelentek az alkoholmentes borok és a tömény italok mint a gin és a vodka alkoholmentes változatai is. Az úgynevezett NoLo italok gyártói a hagyományosnak tekinthető gyümölcsízesítés mellett már gyógynövényeket – például ginzenget, ashwaghandát - is felhasználnak az italok készítéséhez.
Egyértelműen kijelenthető, hogy az alfa és Z generáció egészségtudatosabb hozzáállása, valamint a gépjárművel közlekedők számának növekedése eredményezi a kereslet fokozódását, amik -akár más korosztályokban is -fokozatosan átformálják alkoholfogyasztási szokásaikat. A változás több tényezőre is visszavezethető, egyrészt kiemelten figyelnek az egészségtudatosságra, fizikai és mentális téren is, másrészt egyre jobban ügyelnek a közösségi médiában róluk megjelenő összképre, szeretnék az irányítását a kezükben tartani, ami egy alkoholmámoros átmulatott éjszaka során nehezen megvalósítható. Emellett a fiatalok egyre jobban ismerik az alkohol egészségre gyakorolt hatásait, ezért sokan inkább kerülni próbálják a mértéktelen alkoholfogyasztást-írja a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.
Az EU-ban jelenleg nincs jogi meghatározás az alacsony alkoholtartalmú/alkoholmentes italokra vonatkozóan a sörök estében. A tagállamok maguk szabályozhatják a kérdést. Magyarországon alkoholmentes sörnek az minősül, amiben legfeljebb 0,5% (v/v) alkohol van. Alkoholszegény sörnek pedig a 0,51%-1,5% (v/v) alkoholtartalmú italok minősülnek. A gyártók kínálatában az ilyen italok mellett lehet kapni 0,0%-os sört is, amiből egy sofőr is bármennyit megihat.
A borok esetén Uniós szinten viszont már bevezetésre került az „alkoholmentesített” (tényleges alkoholtartalom legfeljebb 0,5 térfogatszázalék) és a „részlegesen alkoholmentesített” bor (tényleges alkoholtartalma meghaladja a 0,5 térfogatszázalékot) fogalma. Csak az alkoholmentesítéssel előállított borok tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek alkoholmentesített vagy részben alkoholmentesített „borként” jelölhetők. Ugyanakkor azon borok esetében, amelyeknél az erjedést leállítják az alacsonyabb alkoholtartalom elérése érdekében, nem megengedett ezen megnevezések használata.