A Mediaworks közleménye: DIGITÁLIS FÓKUSZ, ÚJ TARTALMAK, BŐVÜLŐ EGYÜTTMŰKÖDÉS

POLITIK
INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.10.25. 19:00

Bedőlhetett Várpalota a diákcsínynek: bírósági ügy lehet a tinik eltűnéséből

Komoly büntetés is várhat azokra a fiatalokra, akik október 23-án jelentették be a rendőrségen, hogy a várpalotai erdőben eltévedtek. Az elveszett tinik után a hatóságok és a várpalotaiak is kutattak, de hiába. A keresőik szerint diákcsínyről lehet szó, az ügyvéd úgy véli: akár elzárást is kaphatnak a tinik.

Szerző Erdei Róbert Arnold

Hatalmas megmozdulással, civilek bevonásával próbált október 23-án, szerdán a nyomára bukkanni a rendőrség két fiatal fiúnak. A fiatalok egyike szerda este hívta a 112-es segélyhívó számot, mert a barátjával eltévedt a várpalotai erdőben. Az elveszett tinik miatt egész Várpalota megmozdult: nemcsak a rendőrség, a helyiek is keresték őket – terepjárókkal, elemlámpákkal fésülték át az erdőt, ám nem lelték a 16 és 17 éves fiúk nyomát. A helyiek úgy hiszik, talán diákcsíny volt az egész, ám ha ez beigazolódik, a tréfának Dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd szerint borsos ára is lehet.

elveszett tinik
Az elveszett tinik esete gyanús lett a helyieknek. Van, aki szerint csak tréfálkozhattak a várpalotai hatóságokkal (Képünk illusztráció)  Fotó: Shutterstock

Egész Várpalota összefogott: elveszett tinik után kutattak

A TV2 Tények korábban arról számolt be, hogy a tinik egy SIM-kártya nélküli telefonról tárcsázták a segélyhívó számot, azt állítva: busszal érkeztek a Veszprém vármegyei városba kirándulni. A telefonban beszélő fiatal szerint nem volt helyismeretük a barátjával, és nem tudják, hol vannak. Ezután a hívás hirtelen megszakadt. Sokan aggódtak a fiatalokért, elindultak a keresés utánuk. A helyiek másnap, csütörtök reggelig keresték őket, de nem találták az eltűnt tinik nyomait. A rendőrök másnap már aktívan nem keresték a fiatalokat.

A helyiek gyanakodni kezdtek, hogy egy diákcsíny volt az egész. Dr. Vidákovics Béla Zsolt szerint ha ez beigazolódik, akkor a hatóság félrevezetését követhették el a fiatalok, ami elzárással is büntethető.

„Példát statuálhat a bíróság”

„Ez hatósági eljárásul szolgáló bejelentés során merülhet fel. Hogyha a rendőrség valakit elkezd keresni bejelentés alapján, és az valójában egy tréfa az illető részéről, akkor hatósági eljárásként kezelik. A hatóság félrevezetésének minősül, ami 5-től 90 napi elzárással is járhat” – nyilatkozta a Ripostnak az ügyvéd, hozzátéve: a fiatalkorúaknál rendszerint „nulláról indul” a büntetés alsó határa, amennyiben először követte el a bűncselekményt.

Nem büntetnek automatikusan elzárással. Ezt megrovás, próbára bocsátás, közérdekű munka és pénzbüntetés is megelőzheti. Ha valaki először csinál ilyet, akkor valószínűleg nem zárják el. A tettének a következményétől függ, hogy mekkora kárt, megmozdulást okozott vele az illető. Ilyenkor példát is statuálhat a bíróság elzárással, de utóbbit nem tartom valószínűnek

– mutatott rá a szakember

Az ügyvéd szerint hatóság félrevezetése során pénzbüntetés is kiszabható. „Kártérítésről a Btk. nem rendelkezik, de hogyha valaki valótlan bejelentést tesz és keresni kezdik, akkor az költségekkel jár. A csíntevéssel másnak a pénzét égetik, ilyenkor költségek megtérítését követelhetik az illetőtől polgári peres eljárás során. Széles a határ, ami között mozoghat a bíróság – zárta szavait a férfi. Ez a költség a fiúk esetében százerekben mérhető. 

A TV2 Tények riportját a tinikről itt tudod megtekinteni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek