Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.15. 05:45
Módosítva: 2024.10.15. 08:52

Ukrajnában 6 millióan bujkálnak a sorozás elől

Hatmillió ukrán férfi nem frissítette a katonai adatait. Ők gyakorlatilag bujkálnak Ukrajnában a sorozás elől. Országszerte razziáznak a toborzók.

Ukrajnában május 18-án lépett hatályba az új mozgósítási törvény. A jogszabály értelmében 60 napjuk volt a hadköteleseknek arra, hogy frissítsék a katonai nyilvántartási adataikat. Július 16-án járt le a törvény által előírt határidő. Kiderült, hogy az országban több mint 6 millió hadköteles személy nem végezte el időben a szükséges frissítéseket. Ezek az emberek többnyire bujkálnak a toborzás előlírja a KISZÓ.

Ukrajnában
Ukrajnában hadköteles korúak milliói bujkálnak a toborzás elől - Fotó: NurPhoto via AFP /  AFP

Ukrajnában közel ezer napja tart a háború

Az orosz–ukrán háború közel ezer napja tart.  Több mint egymillió ukrán szolgál az ukrán hadseregben, a frontszolgálatosoktól az irodai dolgozókig. Jelenleg 11,1 millió, 25 és 60 év közötti ukrán férfi van katonai nyilvántartásban Ukrajnában. Közülük becslések szerint 3,7 milliót lehetne mozgósítani, ugyanis jelenleg körülbelül 1-1,2 millióan teljesítenek katonai szolgálatot, a többiek vagy fogyatékosok, vagy külföldön vannak, vagy pótolhatatlan munkásnak számítanak. Mostanáig a hadra foghatók közül 4,6 millióan frissítették az adataikat. A tapasztalatok és az ukrán sajtóban megjelent információk azt mutatják, hogy főleg azok a férfiak aktualizálták adataikat, akik már rendelkeztek valamilyen felmentéssel a mozgósítás alól, így nem fenyegette őket a behívás.
Az Euronews néhány napja arról írt, hogy Zelenszkij ukrán elnök felfüggesztette a katonai szolgálat alóli mentességet, miután kiderült, hogy másfél millió sorköteles korú férfit mentettek fel a katonai szolgálat alól az orosz invázió kezdete óta. Ennek folyományaként ukrán katonai toborzótisztek razziát tartottak éttermekben, bárokban és egy koncertteremben a fővárosban, Kijevben és több nagyvárosban. Azt ellenőrzik, hogy a sorköteles korú férfiak regisztráltak-e a toborzásra. Ha ezt nem tudják igazolni, őrizetbe veszik őket - közölte a helyi média és szemtanúk.

A tisztviselők egy ukrán rockzenekar koncertje után vonultak be a Sportpalota helyszínére, és - mint a helyi média videofelvételein látszik -a koncertterem ajtaja előtt álló tisztviselők megállítják a kilépő férfiakat. A felvételeken úgy tűnik, hogy a rendőrök erőszakkal tartják vissza néhányukat.
A kijevi Goodwine nevű előkelő bevásárlóközpontban és az Avalon nevű népszerű étteremben is tartottak ellenőrzéseket, amelyek a 25 és 60 év közötti férfiakat célozza. A 25 évnél fiatalabbaknak nem kell bevonulniuk, de a 18 évnél idősebbek nem hagyhatják el az országot.

Ismét téma a mozgósítási korhatár csökkentése

Ukrajnában időről-időre téma a mozgósítási korhatár csökkentése. A napokban Roman Kosztenko parlamenti képviselő, aki egyben a nemzetbiztonsági tanács titkára is, arról beszélt, hogy az amerikai tisztviselők nyomást gyakorolnak Kijevre, hogy csökkentse a mozgósítási korhatár. A törvényhozó elmondta, hogy egyetért a felhívásokkal, és a behívási korhatár 25-ről 18 évre való csökkentését sürgette.

Az Ukrán Posta szeptember elején kezdte az idézések kiküldését a hadköteles állampolgárok számára, akik nem jogosultak a katonai szolgálat alól történő felmentésre. Az ukrán kormány határozatának értelmében október 1-től 7 napon belül személyesen kell megjelenniük a toborzóirodában azoknak a hadköteleseknek, akik postai úton kaptak katonai behívót.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek