INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.10.14. 16:30

„A szívemet is odaadnám, ha arra lenne szükséged" – Kata és Andris életét is egy szerettük szerve mentette meg

A szervdonáció életeket menthet - erre emlékeztetett mindenkit a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért budapesti eseménye, amit a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja alkalmából tartottak meg.

Október második szombatja minden évben a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja. Vannak, akiket ez arra emlékeztet, hogy minek köszönhetik az életüket. Hollós Katának egy évben két születésnapja van. Az egyik az, amikor született, a másik pedig a transzplantáció napja, amikor is megkapta édesanyja, Csörgey Erika életmentő veséjét.

szerv
Édesanyja szerve mentette meg Kata életét  Fotó: Fanny magazin

Erika másodszor is életet adott lányának, saját veséjével

„Azt mondta az orvos, hogy két lehetőség van: dialízis vagy az élődonoros transzplantáció során beültetnek nekem egy új vesét. A mamám ott volt velem, mert a legtöbbször elkísért az orvosokhoz. Nála nem volt kérdés, azonnal felajánlotta az egyik veséjét. Nálam viszont kérdés volt, az elfogadás legalább olyan nehéz, sőt talán nehezebb is. A mama akkor volt 67 éves. Féltettem őt"mesélte Kata a Borsnak egy korábbi interjúban. 

Egyértelmű volt, hogy odaadom a vesémet

– vallotta be Erika. „Nem féltettem magam. Soha, semmilyen műtéttől nem féltem. Meg, ha az embernek a gyerekéről van szó, akkor bármit megtesz"

– tette hozzá a hős édesanya. 

Gabi és Andris egy vesén osztoznak, amit a feleség felajánlott férjének  Fotó: B. S.

„A szívemet is odaadnám, ha arra lenne szükséged"

Hasonló Gabi és Andris története is. A házaspárnak ugyanis van egy közös szerve: Gabi veséje, ami megmentette Andris életét.

Veleszületett vesebetegségem miatt 2 évvel ezelőtt elveszítettem mindkét vesémet. Az egyetlen esélyem a vesetranszplantáció volt

— nyilatkozta korábban Világi-Kollár András, aki a páros szerv elvesztése előtt számtalan megpróbáltatáson átment, de egy pillanatra sem adhatta fel, hiszen családjának szüksége volt rá.

„Mikor Gabszi felajánlotta a veséjét, hallani sem akartam róla. Aztán később azzal a kérdéssel nyitotta fel a szemem, hogy én megtenném-e ugyanezt őérte. Viccelsz? A szívemet is odaadnám, ha arra lenne szükséged" — emlékszik vissza Andris. Bár a transzplantációig rögös út vezetett, idén januárban végre megtörtént a szervdonáció, mely végre igazi megnyugvást hozott a családnak, nem beszélve arról a hétköznapi életről, melyről titkon mindannyian álmodoztak.

Sportprogramokkal és fáklyás felvonulással tisztelegtek a donoroknak

Idén, ahogy 2007 óta minden évben, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civilszervezet programot szervezett Budapesten a Világnap alkalmából. A program célja a tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. Ezen a napon a transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak is. 
Délelőtt a MOM Sportközpontban a szervátültetés területén dolgozó orvosok és ápolók, szervátültetett sportolók és olimpikonok úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói és az MLSZ SE játékosainak részvételével rendezett kispályás mérkőzést rendezték meg. A napot pedig a hagyományokhoz híven a Vajdahunyadvár – Magyar Mezőgazdasági Múzeum elől induló és a Hősök terére vezető figyelemfelkeltő fáklyás felvonulás zárta. 

 A szervátültetés életet ment! – feliratú fáklyákkal vonultak a Hősök terére. Fotó: Magyar Szercátültetettek Szövetsége

Az eseményre ellátogattak a szervátültetett és szervre váró társak, donorok, donor-hozzátartozók, egészségügyi dolgozók és szimpatizánsok. A Hősök terén egyperces néma csenddel emlékeztek azokra az ismeretlen donorokra, akiknek a szervátültetett emberek jelentős többsége az életét köszönheti, és azokra a sorstársaikra, akik nem kaphatták meg időben az életmentő szervet. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek