Létrehozva: 2024.10.22. 16:50

Szerb-szlovák-magyar csúcs: Az illegális migráció ellen csak a magyar modell működik!

A révkomáromi erődben tárgyalt a szlovák és a magyar miniszterelnök, valamint a szerb elnök. A szerb-szlovák-magyar csúcs középpontjában az illegális migráció elleni küzdelem áll.

Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök révkomáromi csúcstalálkozójának középpontjában az illegális migráció elleni közös küzdelem állt. A szlovák miniszterelnök ellen elkövetett merényletkísérlet óta először folytatott hivatalos megbeszéléseket a magyar és a szlovák kormányfő.

Szerb-Szlovák-Magyar csúcs ORBÁN Viktor; FICO, Robert; VUCIC, Aleksandar
Szerb-szlovák-magyar csúcs az illegális migráció elleni küzdelemről Révkomáromban -Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szerb-szlovák-magyar csúcs: Csak a magyar modell működik

Együtt küzdünk az illegális migráció ellen! – írta a Facebookon Orbán Viktor.

Robert Fico kormányfő a közös sajtótájékoztatón barátok találkozójának nevezte a keddi tárgyalást -írta helyszíni tudósításában az Új szó. A szlovák kormányfő szerint, nagy gond lenne, ha a migráción kívül nem használnák ki a helyzetet arra is, hogy ne csak az illegális migrációról beszéljenek. Szerinte egy mondattal lehet jellemezni a migráció kapcsán eddig képviselt álláspontjukat: igazuk volt. Pár éve világosan kimondták, hogy a külső határok védelme az alap. Hozzátette, igazuk volt abban is, hogy az EU-nak nem a migránsok szétosztását kell elérni, hanem a közös munkára kész országokkal kell együttműködni. Külön megköszönte a szerb elnöknek, hogy az EU-nak segített ebben. Támogatja Szerbia mihamarabbi EU-tagságát. Mindent megtesznek azért, hogy ez megtörténjen. Olyan időket élünk, amikor a néhány évvel ezelőtti tabuk dőlnek meg, mondta Fico – az EU-n kívüli hotspotokra, illetve a határkerítésekre utalva.

TJ_DSC3736
2015 óta az illegális határátlépési kísérletek száma 3,8 millió volt Európában.  Ebből egymilliót tartóztatott fel Magyarország - Fotó: Török János

Alekszandar Vucsics szerb elnök szerint idén 80%-kal kevesebb migráns érkezett Szerbiába, mint tavaly. És a továbbiakban is Európa és barátaik érdekeit fogják védeni. Örömét fejezte ki azt illetően, hogy Robert Fico jó egészségnek örvend, és érdeklődve várják a merénylet kivizsgálásának eredményeit. Szerbia előrehaladt az elmúlt években, s ez a barátok segítsége nélkül nem ment volna – tette hozzá.

Orbán Viktor is utalt a Fico elleni merényletre. A merényletet Magyarországon is veszteségként élték meg. Soha nem látott még olyan szlovákbarát megnyilvánulásokat belföldön, mint e kapcsán. Ez jól mutatja, hogy az elmúlt évek munkája nem volt hiábavaló. Egyetért Ficóval, pontosan az történet, amit mondtak. „Ezt 2015-ben lehetett látni” – fogalmazott. Őt vagy Ficót az EU-n belül nem terheli ezért felelősség. 2015 óta 8 millió menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban, az illegális határátlépési kísérletek száma 3,8 millió. Ebből egymilliót tartóztatott fel Magyarország. Tavaly 430 ezer kiutasítás történt az EU-ban, s ebből csak 84 ezret hajtottak végre. Orbán szerint ebből pánik következik, ami rossz döntéseket okoz, példaként a schengeni rendszer felfüggesztését említette. Az illegális migráció a szabad mozgás vívmányát rombolja le. Előre lehetett látni a bűnözés megnövekedését is – tette hozzá.

Csak a magyar modell működik - mondta a magyar miniszterelnök: senkit sem szabad beengedni Európába addig, amíg az ügyében nem született meg a döntés. Orbán Viktor a hotspotokra vonatkozó újságírói kérdésre elmondta, azokból kétféle létezik. Amit most próbálnak létrehozni, az a harmadik országba való „delegálás”, ami szerinte csak részleges megoldás. A másik megoldás a hotspotok utolsó biztonságos országban való létrehozása lenne, például Afrika esetében ez a Földközi-tenger partvidéke. Ott adhatnák be a kérelmeiket, és Orbán ezt látja a megoldásnak. A lényeg, hogy csak olyan ember léphet be az EU területére, akinek az ügyében döntés született. A három ország együttműködéséről azt mondta, hogy „nem kell túl okosnak lenni előre”, nem kell a formátumokat kitalálni, s majd a napi feladatok kialakítják az együttműködés formáját.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek