Létrehozva: 2024.10.21. 10:00

Már azt hittük vége, erre itt az újabb poloska invázió

A kétpettyes büdösbogár egy meghiúsult európai betelepítési kísérletet során bukkant fel először hazánkban, és köszöni szépen, úgy döntött, itt igazán jól érzi magát. Az ijesztő kinézetű és idegesítő fekete poloska meghonosodott Magyarországon.

A magyar lakosság jelentős százalékának feláll a hátán a szőr már attól is, ha valaki kiejti a száján azt a szót, hogy poloska, egy személyes találkozáskor pedig a legtöbben fejvesztve menekülnek. Pedig már jó ideje köztudott, hogy a klímaváltozás, a turizmus és a globális kereskedelem fokozódásával behurcolt poloskafajok ellen bizony se ellenszer, se menekülési útvonal nincs. Ha az eddigi brutális poloska invázió nem lenne épp elég idegesítő, a mostanáig elterjedt inváziós poloskafajok mellett most egy új faj is megjelent. Az újonnan feltűnő poloskafaj megjelenésének története rendkívül szövevényes.

poloska
Egyre több a behurcolt rovar hazánkban, mint a fekete poloska Fotó: Kozma István

Újabb poloskafaj támad 

A kétfoltos címeres poloskafajt évtizedekkel ezelőtt növényvédelmi céllal többször is megpróbálták betelepíteni Európa különböző országaiba, ugyanis korábban kizárólag a krumplibogár különböző fejlődési alakjaival táplálkozott. A kísérlet többször is elvérzett, ugyanis az Amerikában őshonos faj jóval korábban ébredt, mint a krumplibogár, így tulajdonképpen elkerülték egymást. Azonban a tavalyi évben felütötte a fejét idehaza ez a korábban betelepíteni próbált inváziós faj, és egy év alatt brutális módon elszaporodott. A kártevő társaival ellentétben ennek a ragadozó fajnak akár örülhetnénk is, ám úgy néz ki, európai körútján változtatott az étkezési szokásain.

poloska
Így néz ki a poloska, amelyik idén tömegesen elszaporodott hazánkban Fotó: Bhupinder Bagga

Az újabb adatok arra utalnak, hogy néhány kisebb populáció mégiscsak fennmaradt a Balkán-félszigeten, Törökországban, Oroszország és Ukrajna déli részén, ahonnan az elmúlt években elkezdett intenzíven északnyugat felé terjedni. A 2023-as évben az új faj végül hazánkban is megjelent, egy év alatt pedig az egész országot meghódította.

Bár a burgonyabogár fogyasztása miatt örülhetünk a jelenlétének, az egyelőre kérdéses, hogy miként fog beilleszkedni az őshonos rovarközösségbe, tekintve, hogy mind a levélbogarak, mind a bagolylepkék között vannak fontos és értékes fajok

 – magyarázta az Agro naplónak Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, akinek a faj európai terjedéséről egy rangos publikációja is megjelent a Scientific Reportson. A kártevők ellen a szakemberek is próbálnak fellépni, így szerencsére több ígéretes kutatás is zajlik, melyek eredményeként akár speciális csapdák kifejlesztésére is esély nyílik.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek