INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.01. 05:30

Orbán Viktor megjósolta és igaza lett: így nyernek teret a patrióták és a békepártiak

Történelmi győzelmet aratott Ausztriában a jobboldali Osztrák Szabadságpárt. Orbán Viktor szövetségeseinek kampányában a migráción, a gazdaságon és az ukrán-orosz háborún volt a hangsúly.

13 százalékkal több szavazatot kapott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legutóbbi választáshoz képest, ezzel szemben az eddig kormányon lévő Osztrák Néppárt (ÖVP) népszerűsége 10 százalékkal csökkent. A szavazók büntették a Zöldeket is az elmúlt négy évben tanúsított politikájukért, de a szocialisták sem tudtak erősödni.

KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Andrej Babis, Herbert Kickl és Orbán Viktor. A Patrióták Európáért szövetség pártjai egyre népszerűbbek Európában / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo

A választási győzelem ellenére a munka neheze még csak most következik az FPÖ számára. Herbert Kicklnek, a párt elnökének ugyanis a kormányzáshoz nyilvánvalóan koalíciót kell alakítania, de a második helyen végzett néppárt elnöke, Karl Nehammer - aki egyben a kancellár is jelenleg Ausztriában - kijelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó szövetségre lépni az FPÖ-vel, ha ő maradhat a kancellár. Herbert Kickl viszont szintén arról beszélt, hogy a legerősebb osztrák párt vezetőjeként nekik kell adniuk az új kancellárt.

Jobbratolódás Európában

Az osztrák választáson 78 százalékos volt a részvétel, ami nagyon magasnak számít, ebből az szűrhető le, hogy nagyon sokan el akarták mondani a véleményüket Ausztria állapotáról. A kampány fő témái a migráció, a gazdaság helyzet és az orosz-ukrán háború voltak. Herbert Kickl, aki Orbán Viktor egyik fő szövetségese Európában, azt ígérte a sógoroknak, hogy 

megállítja az illegális migrációt, fellendíti a hanyatlóban lévő gazdaságot és a mielőbbi békéért fog küzdeni. A jelek szerint az osztrákok többsége éppen erre vágyik. 

A hétvégén nemcsak Ausztriában, hanem Csehországban is választásokat tartottak. A szombati részleges szenátusi választáson a szintén Orbán Viktor szövetségesének számító Andrej Babis pártja győzedelmeskedett

Az ANO először nyert szenátusi választást, és ez számunkra hatalmas siker. Megerősödve a szenátusban, igényelni fogjuk az egyik alelnöki tisztséget

- jelentette ki Babis. Az európai választásokat idén sorra nyerik a migrációellenes és a békéért küzdő pártok. Emlékezetes, hogy nemrégen Franciaországban és Hollandiában is a jobboldal tört előre. A legtöbb országban azonban a háború- és migrációpárti erők megpróbálják megakadályozni a jobboldaliak hatalomra kerülését. Hiába a választási sikerek, mindenféle szivárvány- és egyéb, nem működő koalíciót kötnek inkább, csak hogy hatalmon maradhassanak.   

Orbán Viktor gratulált

Újabb győzelem a Patrióták számára. Erről írt az osztrák választások kapcsán Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök szerint ez történelmi siker Ausztriában.

Gratulálunk Herbert Kicklnek

– közölte az X-en a kormányfő. Amint arról korábban beszámoltunk, idén júliusban megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magában. A pártcsoport az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett. Az a alapítók között ott van Orbán Viktor mellett az említett két választást megnyerő Osztrák Szabadságpárt és az ANO elnöke is. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek