POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.29. 08:31

Orbán Viktor szövetségese nyerte a cseh választásokat

Szoros együttműködés a Patrióta frakcióban Brüsszelben.

A kétfordulós részleges szenátusi választáson a voksok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján az Andrej Babis volt kormányfő vezette Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nyolc mandátumot szerzett. A kormánypártok közül a Polgári Demokratikus Párt és a Polgármesterek és Függetlenek mozgalom két-két mandátumot mondhat magáénak. A további 15 mandátumból egyet-egyet a legkülönbözőbb összetételű regionális koalíciók jelöltjei szereztek meg. 

Az ANO ugyan megerősítette helyzetét, de a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció többsége a cseh szenátusban továbbra is megmarad.

A részleges szenátusi választásokon a 81 tagú felsőház 27 tagjáról döntöttek a választók. A hatályos szabályok szerint ugyanis kétévenként megújul a testület egyharmada. A szenátori mandátum hat évre szól.

A közösségi médiában gratulált szövetségese győzelméhez Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: 

 

Andrej Babis megint megcsinálta! Az ANO elsöprő győzelmével zárult a cseh szenátusi választások második fordulója. Gratulálok!

Brüsszelben reszkethetnek, jönnek a Patrióták

 – tette hozzá a magyar kormányfő.

Mint ismeretes ellenzéki sikert hozott a szombaton délután befejeződött részleges szenátusi választás Csehországban, míg a kormánykoalíciós pártok gyengébb eredményt értek el.

Andrej Babis pártjának győzelméhez gratulált Szijjártó Péter is. A magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon azt írta: 

Újabb remek Patrióta-győzelem Csehországban. Bravó, ANO. Bravó, Andrej Babis.

Mindenképpen indul a jövő évi csehországi választáson és ismét miniszterelnök lenne Andrej Babis. A korábbi kormányfőnek azonban ez lesz az utolsó ilyen megmérettetése.

 

Andrej Babis volt cseh miniszterelnök

Andrej Babis volt cseh miniszterelnök (Fotó: AFP)

Ismét vállalná pártja, az ANO miniszterelnök-jelöltségét Andrej Babis volt cseh kormányfő a jövő évi csehországi választások során – számol be róla cseh lapértesülésekre hivatkozva a Bloomberg amerikai napilap.

 

Mindenképpen indulok, és ez lesz az utolsó választásom

– szögezte le Babis a Mlada Fronta Dnes cseh napilapnak adott interjúban.

A tét hatalmas: ha nem győznek, az ötpárti koalíció „újra tönkreteszi az országot” – hívta fel a figyelmet a korábbi kormányfő.

Andrej Babis 2017 és 2021 között töltötte be a miniszterelnöki posztot Csehországban. Pártja a 2021-es voksoláson is győzedelmeskedett, azonban potenciális koalíciós partnerei gyenge szereplése miatt nem tudott kormányt alakítani.

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszöntötte 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló cseh sajtóértesüléseket.

Csehországi hírportálok szerint Hluboká nad Vltavouban tartották szombat este Milos Zeman volt államfő nyolcvanadik születésnapi ünnepségét, amelyre szerettein kívül számos cseh és külföldi politikust is várnak.

Robert Fico szlovák kormányfő már péntek este megérkezett, várhatóan Peter Pellegrini szlovák államfő, Andrzej Duda lengyel államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz az eseményen – írják.

Havasi Bertalan az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor szombat délután Ceske Budejovicében külön tárgyalást folytatott Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, az ANO párt elnökével.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek