INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.04.
Módosítva: 2024.10.04.

Orbán Viktor: a kormány célja az egymillió forintos átlagbér

A szokásos péntek reggeli interjúra a maratoni hosszúságú, háromnapos kormányülés után került sor.

Pénteken reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának a vendége volt, ahol a miniszterelnök többek között beszámolt a Békés vármegyei Geszten a héten tartott maratoni hosszúságú kormányülésen hozott döntésekről.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a háromnapos kormányülés után számolt be a legfrissebb fejleményekről. Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő a beszélgetés elején közölte, a kormányülésen az arányok beállítása volt a legfontosabb. Szerinte most óriási a csábítás, hogy a nemzetközi ügyekkel foglalkozzon Magyarország a rengeteg háború miatt. A miniszterelnök azonban elmondta, nekünk magunkkal kell törődni, nem szabad elcsábulni. 

A gazdaságról szólva Orbán Viktor azt mondta, hogy az EU megpecsételni látszik a saját sorsát, egy gazdasági hidegháború felé halad. Amit most csinálnak az egy gazdasági hidegháború, és most akarnak dönteni a Kína elleni büntetővámokról. Ha a kereskedelem nehezedik, akkor lassul a gazdaság, és emiatt is óriási veszély számunkra a gazdasági hidegháború. Hozzátette:

Éppen ezért indulunk el a gazdasági semlegesség irányába. 

A miniszterelnök elmondta, hogy a gazdasági semlegesség óriási vitákat szül. Ha a szavak mögé nézünk, akkor az látszik, hogy Magyarországot megpróbálják letéríteni a gazdasági semlegesség útjáról - tette hozzá. 

Az látszik, hogy a gazdasági semlegesség miatt 3,5 százalék lehet jövőre a bővülés. 

Magától nem fogják elfogadni a gazdasági semlegességünket. A siker meg fog védeni minket a támadásoktól

- jelentette ki. 

Egymillió forintos átlagbér a kormány célja

A kormányfő arról is beszélt, hogy a turizmus és az élelmiszeripar akár rekordévet is zárhat, míg a járműipar köhög. A járműipar szempontjából az európai piac most hátrányt jelent. 

Összességében a legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkája, 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, míg most 60-70 ezer üres álláshely van

- emlékeztetett Orbán Viktor. Ma már mindenki természetesnek veszi, hogy mindenkinek van munkája - tette hozzá.

Ha a magyar munkaerő rosszabb minőségű lenne, akkor kevesebb befektetés érkezne. 

A fizetésekről azt mondta, hogy eddig az infláció volt a legfőbb probléma, de mára megállt az árak gyors növekedése. A gazdaság normális működése szempontjából a legfontosabb, hogy a munkaadók emeljék a béreket a magasabb árak miatt - mondta a kormányfő, majd hozzátette: hosszabb távon a bérek növekedése segít. 

"A kormány célja az ezereurós minimálbér elérése. El akarunk jutni oda, hogy az átlagbér egymillió forint legyen. Hosszú távú, több évre szóló bérmegállapodás szükséges"

- jelentette ki a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy az állami szektorban több területen jelentős lemaradás van a bérekben.  

Ha gazdasági növekedés lesz, akkor a teljes szektorban jöhet a béremelés.

Nem engedünk a családtámogatási rendszerből, mert el akarunk jutni oda, hogy a gyermekes családok ne járjanak rosszabbul, mint a gyermek nélküliek - ismertette. Egy éven belül a gyermekek után járó családi adókedvezményt megduplázzák - hangzott el.

A magyar politikában azt mondjuk, amit gondolunk, és ezt Brüsszelben is megtanulták - mondta Orbán Viktor a migrációs problémáról

Oda fogjuk szállítani Brüsszel főterére a migránsokat, ha tovább sanyargatnak minket. 

Nem tud meghalni az EU a rossz gazdaságpolitika miatt, mert a migráció miatt előbb fog szétesni az unió - tette hozzá. Nem fogják tűrni az emberek, hogy idegeneket telepítsenek a kontinensre, és ennek egyik jele, hogy Ausztriában nyert a szabadságpárt. 

Orbán Viktor a közel-keleti helyzetről azt mondta, hogy az ottani háború levét mindnyájan megisszuk. Ennek eredménye a forint gyengülése. Magyarországon nagy számban élnek zsidó származású emberek, és számukra érzelmileg is fontosak az ott történtek.

"Minden magyar állampolgár biztonságát garantáljuk a származásuktól függetlenül" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor végezetül arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háborúban nincs esély a békére a két fél álláspontja miatt. Egy ilyen helyzetben a nemzetközi élet szereplői terelhetik a béke irányába a feleket - tette hozzá. 

Ennek az eredménye, hogy a kínaiak és a brazilok vezetésével megalakult a béke barátai csoport. 

Építjük azt a nagy nemzetközi csoportot, amely egy kedvező amerikai választási eredmény esetén békepárti irányba lökheti el a dolgokat - zárta gondolatait Orbán Viktor.

A teljes interjú itt nézhető vagy hallgatható vissza:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek