INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.13. 15:00
Módosítva: 2024.10.13. 17:39

Néprajzi Múzeum: megnyílt a világszínvonalú kiállítás, mutatjuk, miért érdemes megnézni - galéria

Háromezer négyzetméteren 3600 különleges műtárgyat lehet megtekinteni. A Néprajzi Múzeum állandó kiállítása világszínvonalú.

Orbán Viktor ünnepélyes beszédével nyílt meg a Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb állandó kiállítása. A már a nagyközönség számára is látogatható tárlat 3000 négyzetméteren terül el, 8 tematikus egységben különül el és 3600 műtárgyat ölel fel. A Kossuth téri épülethez képest háromszor nagyobb területen bemutatkozó új, magyar és nemzetközi vonatkozású kiállítás számos újdonsággal és a látogatói élményt fokozó szolgáltatással várja vendégeit. 

Néprajzi Múzeum
A Néprajzi Múzeum új, állandó kiállításon 3600 műtárgy tekinthető meg. Fotó: Bánkúti Sándor

Kicsiknek és nagyoknak is ajánlott a Néprajzi Múzeum állandó tárlata

A kiállításon bejárhatjuk a világot Kalotaszegtől Afrikáig, a fonográffal népzenét gyűjtő Bartók Bélával, az Óceániát felderítő Bíró Lajossal vagy az archaikus népi kultúrát kutató Györffy Istvánnal, de az időben is visszarepülhetünk. Megnézhetjük, milyen viseleteket, bútorokat láthattak a Néprajzi Múzeum első állandó kiállításának látogatói 1898-ban, érezhetjük az Ezredéves Országos Kiállítás Néprajzi Falu miliőjét. A kiállításon megjelennek a nevezetes magyar tájegységek, megtekinthetőek lesznek a legismertebb magyar népművészeti tárgyak, a különböző multimédiás eszközökön keresztül a látogathatók elmélyedhetnek a mozgókép, a fotó vagy a népzenei gyűjtéseket őrző gyűjteményekben. 

A gyerekek is élvezni fogják

A kiállítás azonban nemcsak az elkötelezett felnőtt látogatókat szólítja meg. Barka cica és Buga kutya állandó szereplői a gyűjteményi kiállításnak. A kisgyerekek a két állatfigura történetein keresztül ismerhetik meg a kiállítás legérdekesebb részeit. Társaságukban számos érdekes felfedezés és mókás helyzet vár a gyereklátogatókra, miközben szinte észrevétlenül ismerkedhetnek meg különleges mesterművekkel, izgalmas tárgyakkal. Barka és Buga főszereplői lesznek a rendszeresen visszatérő, hétvégi családi foglalkozásoknak, de kiállítási kalandjaikat végigkövethetik a múzeum családi kiállítás kalauzában is.

Világszínvonalú kiállítás

A megnyitó beszédében Orbán Viktor egyebek mellett a következőket mondta:

Két és fél éve, 2022 májusában, amikor itt voltunk és megnyitottuk az új Néprajzi Múzeumot, kevesen gondoltuk, hogy másoknak is tetszeni fog, de azóta 12 nemzetközi díjban részesült, és még az USA-ban is elismerően írtak róla. De kétszeresen örülhet az ember szíve, mivel ezt az épületet egy magyarnak, Ferenc Marcelnek köszönhetjük, gratulálunk neki a sikerekhez is

Orbán Viktor felidézte: a múzeum építésekor még a "nagy tervek megvalósításának" időszakát élte az ország, a koronavírus-járvány, a háborúk, a szankciók és az inflációk előtt. "A nagy tervek végrehajtása azóta lelassult és azon igyekeztünk, hogyan evickéljünk ki a nagy bajokból." Emlékeztetett: a Néprajzi Múzeum létesítése része az egész Városliget megújítását célzó kormányzati erőfeszítéseknek, melyekre azért volt szükség, mert "ez nemcsak egy közpark, hanem a magyar nemzeti kultúra egyik zarándokhelye is". 

A Néprajzi Múzeum állandó kiállítását „újabb őrhelynek” nevezte, és hangsúlyozta: ezzel a magyarságot megtartó rendet erősítik. 

"Világszínvonalú múzeumban világszínvonalú kiállítást nyitottunk "

– értékelt.

A kiállításról készült galériánkat itt lehet megnézni:

Nézd meg a Metropolnak a kiállításról készített videóját is!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek