Kínos videó: Magyar Péter a nemi szervét fogdosva járatta le magát Strasbourgban

POLITIK
Létrehozva: 2024.10.10. 13:33
Módosítva: 2024.10.10. 15:04

Orbán Viktor: Világszínvonalú múzeumban világszínvonalú kiállítás nyílt

Orbán Viktor a Városligetet a magyar nemzeti kultúra egyik zarándokhelyének nevezte, amikor október 10-én, csütörtökön megnyitotta a Néprajzi Múzeum új, eddiginél nagyobb és átfogóbb gyűjteményi állandó kiállítását, amit a nagyközönség péntektől tekintheti meg.

Orbán Viktor nyitotta meg csütörtökön a Néprajzi Múzeum új, minden eddiginél nagyobb és átfogóbb gyűjteményi állandó kiállítását. Péntektől már bárki megnézheti a csodás kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

BS__2465
Orbán Viktor nyitotta meg a Néprajzi Múzeum pazar kiállítását Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő tematikus múzeuma, amelyet 2022-ben adtak át. A gyűjtemény 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket őriz. Az állandó kiállítás legrégebbi és egyben legtávolabbról származó műtárgya egy 731-ben készült, 170 kg-os maja uralkodó sztélé, melynek krimibe illő háttértörténete is megismerhető. A legfrissebb műtárgy pedig az a Matyó-kötény, amelyet másfél hónapon keresztül kifejezetten a kiállításhoz készítettek.

Orbán Viktor őrhelynek nevezte a Néprajzi Múzeumot

A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein kívül itt található a térség legnagyobb, távoli kontinensek népeinek kultúráját reprezentáló etnográfiai anyaga, amely a 17. századtól napjainkig mutatja be a mindennapi élet, az emberi lét, a közösségi kapcsolatok különböző megnyilvánulási formáit. A múzeum új épülete lehetőséget ad arra, hogy ezt a páratlan, magyar és nemzetközi vonatkozású anyagát a most nyíló kiállításon a régi, Kossuth téri épülethez képest közel háromszor nagyobb területen mutassa be. A kiállítás Magyarország és a Kárpát-medence öröksége, amelyet közel 9 év alatt, 12 fős kurátori csapat hozott létre. 

A megnyitó beszédében Orbán Viktor egyebek mellett a következőket mondta:

Két és fél éve, 2022 májusában, amikor itt voltunk és megnyitottuk az új Néprajzi Múzeumot, kevesen gondoltuk, hogy másoknak is tetszeni fog, de azóta 12 nemzetközi díjban részesült, és még az USA-ban is elismerően írtak róla. De kétszeresen örülhet az ember szíve, mivel ezt az épületet egy magyarnak, Ferenc Marcelnek köszönhetjük, gratulálunk neki a sikerekhez is 

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte: 2022-ben a múzeum elkészültekor még a "nagy tervek megvalósításának" időszakát élte az ország, a koronavírus-járvány, a háborúk, a szankciók és az inflációk előtt. "A nagy tervek végrehajtása azóta lelassult és azon igyekeztünk, hogyan evickéljünk ki a nagy bajokból." Emlékeztetett: a Néprajzi Múzeum létesítése része az egész Városliget megújítását célzó kormányzati erőfeszítéseknek, melyekre azért volt szükség, mert "ez nemcsak egy közpark, hanem a magyar nemzeti kultúra egyik zarándokhelye is". 

A most nyíló tárlat a múzeum történetének ötödik állandó kiállítása, igazi mérföldkő az intézmény életében, amely lehetővé teszi, hogy korszerűen és interaktívan, a 21. századi múzeum látogatók számára érthető és szórakoztató módon bemutassa az a tudást, tapasztalatot, gyűjteményt, amely az intézmény 150 éves történetes során létrejött. Az új gyűjteményi állandó kiállításában nemcsak a műtárgyak egyediek, hanem a tárlat koncepciója is. Bár a múzeum munkatársai a világon számos etnográfiai és más tematikájú kiállítást tanulmányoztak, a most nyíló kiállítás páratlan, alapvetően előkép nélküli, a magyar néprajzi muzeológia felkészültségét és kreativitását tükröző eredmény.

A kiállításon bejárhatjuk a világot Kalotaszegtől Afrikáig a fonográffal népzenét gyűjtő Bartók Bélával, az Óceániát felderítő Bíró Lajossal vagy az archaikus népi kultúrát kutató Györffy Istvánnal, de az időben is visszarepülhetünk. Megnézhetjük, milyen viseleteket, bútorokat láthattak a Néprajzi Múzeum első állandó kiállításának látogatói 1898-ban, érezhetjük az Ezredéves Országos Kiállítás Néprajzi Falu miliőjét. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek