INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.20. 19:00

„Azt mondták, hogy örüljek, ha bottal fogok tudni közlekedni” - maratonra készül a sztrókja után Bertalan

Testileg és lelkileg is csaknem megsemmisült Ofella Bertalan, ám ő nem törődött bele a sorsába. A sztrókja után küzdött, harcolt, egészen addig, míg ismét a rajtvonalhoz nem állhatott.

A sztrók előtt a sport volt Bertalan élete. Futballozott, a korával dacolva még az öregfiúkban is játszott. Hosszas felkészülés után 2020-ban, 50 éves korában a maratont is lefutotta Budapesten. A távot akkor négy óra harminc perc alatt teljesítette. Mindemellett nagyon sokat kerékpározott, keresztedzésként, és éveken keresztül készítette fel magát erre a megmérettetésre. Aztán olyan következett, ami sosem gondolt volna. 2021 júniusában sétálni indul a kutyájával kora este, majd hirtelen rosszul lett, nem sokkal később már életmentő műtét végeztek el rajta. 

A sztrók után sem adta fel a sportember
Bertalannak a sztrók utáni felépülésben a kerékpározás is sokat segített Fotó: olvasói

A sztrók csak egy legyőzendő akadály Bertalan életében 

„Már a parkban is nagyon rosszul éreztem magam. Alig tudtam hazamenni, a bal oldalam teljesen megsemmisült, a kerítésnek támaszkodva húztam magam hazáig” 

- emlékszik vissza a férfi, akit azonnal az Amerikai úti kórházba szállítottak a mentők, és azonnal életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A nyaki ütőeremet kellett megműteni, szerencsére a sztrók nem érintette a beszédközpontomat, de a bal oldalam teljesen lebénult

 - folytatja Bertalan, akit a műtét után átszállítottak az Uzsoki utcai kórházba és ott ápolták. Lábra sem tudott állni, magatehetetlen volt, pelenkázni kellett. Az agyának 80 százaléka sérült a sztrókban A kórházi kezelést hosszas rehabilitáció követte az ORI-ba. Itt ültették át először kerekesszékbe. A mindig aktív életet élő Bertalan a sztróktól testileg és lelkileg is teljesen megsemmisült.

Az orvosaim akkor azt mondták, hogy örüljek, ha bottal fogok tudni közlekedni. De a kitartás és az akarat csodákra képes. Egyik este nagy vihar volt, a kezem elindult az ég felé, jött vissza bele az élet. Éreztem, hogy van miért küzdeni, és nem törődtem bele a sorsomba, és nem adtam fel. Mindent megtettem érte, hogy ismét teljes életet élhessek

 - fogalmazott a sportoló, aki a kitartásának és az erőfeszítéseknek köszönhetően a rehabilitáció végére már bottal tudott közlekedni. Ekkor talált rá a családja az ARNI módszerre.

Bertalan célul tűzte ki maga elé, hogy a sztrók után is ismét rajtvonalhoz áll
A sztrók után ismét rajtvonalhoz áll és teljesíteni szeretné a félmaratont Fotó: olvasói

Náluk tanultam meg felállni a földről, lépcsőzni, illetve a futás alapmozdulatait is ők tanították meg újra. Szép lassan jöttek vissza a mozdulatok. Amit ők adtak, az szenzációs

- folytatja a férfi, aki azt tapasztalta, hogy az ARNI módszerrel olyan instrukciókat adnak, hogy a segítségükkel, ha valaki igazán elszánt és meg akar gyógyulni, akkor biztos a felépülés sikere.

A hitetlen orvosokra, akik azt mondták, hogy nem fogok már futni, rácáfoltam, azóta is folyamatosan edzek és készülök. Az utolsó versenyen 10 kilométert már teljesítettem, de a nagy álmom, hogy lefussam megint a félmaratont, még hátravan

- mesél a céljáról Bertalan, aki büszke a kitartására, és arra, hogy nem fogadta el az állapotát, és harcolt azért, hogy ismét futhasson. A felkészülés során nagyon sokat kerékpározott, ami szintén segítségére volt a gyógyulásban. Az edzések során tanult meg ismét párhuzamosan több dologra koncentrálni. Bertalan régen a futballból élt. Amikor abbahagyta, ismét a szakmájában helyezkedett el, most is szobafestőként dolgozik. Nagyon fontos számára az egyensúlyérzék, amit továbbra is fejleszt.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek