"Börtönbe juttatlak" - Magyar Péter megfenyegette volt barátnőjét

INSIDER
INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.10.11. 16:02

Nagy a baj: 3 magyar városban és környékén tarol a koronavírus új variánsa - ezek a tünetei!

Riasztóan emelkedett a Covid-fertőzöttek száma. Amellett, hogy országosan nőtt a koronavírus örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben, a vírus újabb variánsa egyre több embert betegít meg. Dr. Mangó Gabriellát kérdeztük.

Szerző Erdei Róbert Arnold

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tette közzé, hogy országosan emelkedett a koronavírus örökítőanyag koncentrációja a szennyvizekben, az érték három településen: Szegeden, Pécsen és Egerben a legmagasabb. A Ripost a népszerű háziorvost, Dr. Mangó Gabriellát kérdezte meg, ő hogyan tapasztalja: a koncentráció emelkedésével nőtt a betegek száma is? A háziorvos megdöbbentő kijelentést tett: az ő rendelőiben egyre többen adják egymásnak a kilincset koronavírus-fertőzés miatt.

koronavírus
A koronavírus újra leteríti az embereket / Képünk illusztráció: Shutterstock

Koronavírus fertőzéssel fordulnak orvoshoz egyre többen

Három hete a felső légúti megbetegedések száma ugrásszerűen emelkedett. A Covid-teszteknek a 20 százaléka pozitív a rendelőimben. A kórházakban is nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy tudom” – árulta el a doktornő a Ripostnak. A fertőzés újra érezhetően jelen van hazánkban. Szerinte ezt leginkább az új variáns, a XEC is okozhatja.

Az új variánssal fertőzötteknél jellemző:

  • a magas láz,
  • a fájdalmak,
  • a fáradtságérzés,
  • aköhögés vagy torokfájás.

 A háziorvos szerint azonban egy újabb tünet is leleplezheti, hogy koronavírusosak vagyunk. Ha a tipikus tüneteken túl hasmenés is jelentkezik, mindenképp forduljunk orvoshoz – javasolja

Influenzaszezon még nincs, a rotavírus időszaka már véget ért, tehát jellemzően nem ezek okozhatják a tüneteket. Lehetséges, hogy egyéni érzékenységen alapul, kinél jelentkezik Covid-tünetként a hasmenés, egyfajta variáns tünetként. Hogyha, mondjuk, valakinek hasmenése és torokfájása is van egyszerre, az új Covid-variáns tünete is lehet, ezért vírusteszt elvégzését javaslom

– húzta alá Gabriella.

A háziorvos szerint pánikra semmi ok, nem tör ki újabb világjárvány, ám a fertőzöttek jelentős növekedése miatt fokozott védekezésre int. A magyar kormány 2022 tavaszán törölte el a kötelező maszkviselést – így annak hordása már a kórházakban és rendelőkben sem szükséges. Gabriella azonban mindenkit arra kér: az egészségügyi intézményekben a biztonság kedvéért inkább vegyünk maszkot!

„Elkaphatja a vírusfertőzést”

„Hogyha valakinek felső légúti hurutja, torokfájása, hasmenése van és orvoshoz megy, vagy másokkal érintkezik, akkor a tünetek miatt viseljen maszkot, mert koronavírus-fertőzött is lehet. A mostani helyzetben bárki könnyebben elkaphatja a koronavírust. Műtött, krónikus betegekre, szív-érrendszeri betegségben szenvedőkre és asztmásokra különösen veszélyes még a mostani variáns is. Védjük egymást!”  - int a háziorvos.

Dr. Mangó Gabriella a Covid-fertőzöttek is üzent: a betegség tüneteit láz- és köhögéscsillapítással, C- és D-vitamin bevitelével enyhíthetik, ami pedig különösen fontos, az az állandó folyadékbevitel.

„Ha a gyerekünk beteg, iskolába, óvodába ne engedjük, ahogy nagyszülő társaságába sem, hiszen nagyobb eséllyel elkaphatja a vírusfertőzést. Szívműtöttek, krónikus betegek, szív-érrendszeri megbetegedettek, asztmásak – őket védjük úgy, hogy nem kerülünk velük egy légtérbe, mert a betegség lefolyása az ő esetükben súlyosabb lehet” – zárta szavait a háziorvos. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek