Újabb botrány: Magyar Péter öccse közel 2 milliót tett zsebre a Diákhitel-megbízásokból

INSIDER
INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.08. 13:36

Izrael-ellenes tüntetők támadtak rendőrökre Berlinben

Égő barikádok, petárdák, rendőrségi oszlatás. Izrael-ellenes tüntetések robbantak ki Berlinben.

Izrael-ellenes demonstrációk zavarták meg a hivatalos Németország Izrael melletti kiállását. Berlinben az Izraellel való szolidaritás jegyében az izraeli zászló színeiben világították ki hétfő este a Brandenburgi kaput a Hamász-mészárlás első évfordulóján. Eközben a főváros utcáin Izrael-ellenes szélsőbalos és arab tüntetők rendőrökkel csaptak össze. Berlin belügyi szenátora attól tart, hogy folytatódni fognak palesztinbarát tüntetések, az „antiszemitizmus-hullám” erősödni fog.

Izrael-ellenes
Folytatódtak a vasárnap kezdődött Izrael-ellenes tüntetések Berlinben / Fotó: Anadolu via AFP

Izrael-ellenes demonstrációk 

Alig oszlatta fel a berlini rendőrség a Palesztina melletti tüntetők kő- és palackdobálással színesített vasárnapi tiltakozó felvonulást – 20 rendőr sérült meg –, hétfőn a demonstrációk tovább folytatódtak. Több német nagyvárosban Izrael-ellenes demonstrálók „Yalla yalla Intifada”-t és zsidóellenes szlogeneket kiabáltak. 

Berlin-Kreuzbergben a tüntetők között volt Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista is. Thunberg többször is kifejezte szolidaritását a palesztinokkal, és népirtással vádolta Izraelt. 

German police detain pro-Palestinian demonstrators in Berlin
Több tüntetőt is letartóztattak a rendőrök / Fotó: Anadolu via AFP


A „Szolidaritás Palesztinával” rendezvényen olyan jelszavakat kiabáltak, mint „Palesztina szabad lesz” vagy „Németország finanszíroz – Izrael bombáz”. 


Az Rbb riporterei szerint Berlin-Neuköllnben késő este súlyos zavargások törtek ki, a Pannierstrasse-n szemétládák és építési konténerek égtek. A tüntetők autógumikat égettek, tűzijáték-petárdákat robbantottak, azzal lőttek a rendőrökre. Az összecsapások a 2022/23-as szilveszter éjszakáját idézték, amikor a mentőket és a rendőröket hatalmas támadások érték. A rendőrök több randalírozót letartóztattak, míg végül sikerült úrrá lenni a helyzeten. 

A „fegyverszünet” feltehetően csak átmeneti lesz. Iris Spranger (SPD) berlini belügyi szenátor úgy véli, ezek a jelenetek ismétlődni fognak és fennáll a további radikalizálódás veszélye. A politikus azt is kifogásolta, hogy a tüntetéseken egyre gyakrabban kiskorúakat vesznek rá, hogy hogy antiszemita és Izrael-ellenes jelszavakat skandáljanak. A hozzátartozók azért küldik előre a gyerekeket, mert tudják, hogy ők még nem vonhatók felelősségre.

Tavaly október 7. óta a közel-keleti konfliktus már nem korlátozódik a Gázai övezetre, Libanonra, Szíriára, Iránra: a konfliktus a tömeges migrációval megérkezett Nyugat-Európa nagyvárosaiba.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek