Rezzenéstelenül áll az élen a FIDESZ

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.25. 05:45

Gazdaságvédelmi akcióterv: célkeresztben a fiatalok, megfizethető lakhatást ígér a kormány

Lakhatási válság van ma az országban, és azon belül is elsősorban a fővárosban. A kormány új gazdaságvédelmi akciótervének egyik fő pontja a megfizethető lakhatás. A Nemzeti Konzultációban erről is kifejthetjük majd a véleményünket.

21 pontos új gazdaságvédelmi akciótervet indít a kormány, amely a nyugdíjasok és a családosok támogatása mellett a fiatalok helyzetét is segíteni kívánja. Fókuszban a megfizethető lakhatás lesz, ami a kabinet szerint azért is fontos, mert lakhatási válság van ma Budapesten. 

gazdaságvédelmi akcióterv lakhatás
A gazdaságvédelmi akcióterv egyik fő célja, hogy a fiatalok számára is megfizethető legyen a lakhatás. Fotó: Alena Darmel / Forrás: Pexels (illusztráció)

A Magyar Közlönyben megjelent határozatból kiderül, hogy pontosan mit is tartalmaz a 21 pontos gazdaságvédelmi akcióterv. Az intézkedések közül több is foglalkozik a megfizethető lakhatással és a fiatalok lakhatásával. Sorra vettük, hogy ezzel kapcsolatban milyen bejelentések várhatók a következő hetekben.

Gazdaságvédelmi akcióterv: a Nemzeti Konzultációban is szó lesz erről

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi interjújában bejelentette, hogy ahogy eddig is, úgy most is megkérdezik az embereket a kormány legfontosabb terveiről. A szintén a kormányfő által bejelentett gazdasági semlegesség témakörében hamarosan kiküldésre kerülő kérdőívekben a megfizethető lakhatás is fontos szerepet kap. 

A pontos kérdések még nem ismertek, de a kollégiumi férőhelyek, az albérletárak rendezése és az 5 százaléknál alacsonyabb hitelkamat is szóba kerülhet. A kormány már azt is bejelentette, hogy a SZÉP-kártyával is kifizethető lesz a lakásfelújítás. A SZÉP-kártyán lévő összegeket 50 százalékban lakásfelújításra is fel lehet majd használni 2025-től.

Ezen kívül a gyermekes családok is jól járnak, hiszen az is biztosnak tűnik, hogy a gyermekek után járó családi adókedvezmény igénybe vehető összege 2026-ig két lépcsőben megduplázóik. 

Új intézkedések várhatók

Az eddig bejelentett intézkedéseken kívül azonban további támogatások is várhatók, de ezeket a szaktárcák vezetői még pontosítják. A témákat tekintve az azonban biztosnak tűnik, hogy a budapesti lakhatási válságot úgy próbálják enyhíteni, hogy jelentősen megnövelik a kollégiumi férőhelyek számát. 

November végéig kaptak határidőt Orbán Viktoról a miniszterek, hogy

  • megvizsgálja a magánszálláshely-szolgáltatásnyújtás feltételeinek szigorítását;
  • a nemzetgazdasági miniszter Gulyás Gergellyel pedig a lakásbérlet bérleti díjainak és szerződési feltételeinek szabályozását tekinti át;
  • de ugyanezen időpontig megvizsgálják az otthonteremtési program kiegészítését, a fiataloknak nyújtható új támogatási formák bevezetésével.

Szintén segítség lehet sokak számára, hogy Vidéki Otthonfelújítási Programot hirdetnek és lehetővé tennék az önkéntes nyugdíjpénztári tagi egyenleg lakáscélú hitel törlesztésére vagy lakásfelújítás célra történő átmeneti felhasználását is.
A kormány továbbá támogatja a munkáltató által adókedvezménnyel adható lakhatási támogatás kidolgozását és az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adómértéket 2026. december 31-ig fenntartaná.

Már eddig is sokat tett a kormány a fiatalok lakáshoz jutásáért

Az Orbán-kormány 2010 folyamatosan bővítette azon intézkedéseket, amelyek segítik a fiatalokat és a fiatal családokat új otthonhoz jutni. Az otthonteremtési program keretében az alábbi otthonteremtési támogatások és kedvezmények érhetők el jelenleg:

  • Maximum 50 millió Ft CSOK Plusz támogatott kölcsön
  • Maximum 15 millió Ft falusi CSOK a preferált kistelepüléseken
  • A Falusi CSOK mellé igényelhető maximum 15 millió Ft kedvezményes, CSOK lakáshitel
  • Maximum 11 millió Ft Babaváró hitel és támogatás
  • Maximum 5 millió Ft áfa-visszatérítés a kistelepüléseken zajló lakásépítésre
  • 5 százalékos lakásáfa az újépítésű lakásokra
  • 5 százalékos lakásáfa-visszatérítés a kistelepüléseken vásárolt újépítésű lakásokra
  • Illetékmentesség a CSOK+ és a Falusi CSOK támogatással történő lakásvásárlás esetén

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek