Létrehozva: 2024.10.21. 14:35

Üstökös: ha lemaradtál róla, ezt mindenképpen látnod kell! - Galéria

Az egész országot felcsigázta a 80 ezer évente látható égi csoda. Lélegzetelállító fotókon az üstökös.

Az egész országot lázba hozta a mindössze 80 ezer évente látható Tsuchinshan-ATLAS üstökös. Az október közepétől látható üstökös folyamatosan halványul, de október 20-án vasárnap még szabad szemmel is megcsodálható volt. Azoknak, akik valamiért lemaradtak a látványosságról, nem kell szomorkodniuk, gyönyörű képeket hoztunk az égi csodáról.

üstökös
Az üstökös Szegeden Fotó: Sütő's Photography

Rengetegen voltak kíváncsiak a Tsuchinshan-ATLAS üstökösre, ami nem meglepő, hiszen az életünkben már biztosan nem lesz rá több alkalmunk, hogy szabad szemmel gyönyörködjünk benne. Összegyűjtöttük a leglátványosabb képeket az üstökösről. 

Az év üstököse

A tavaszi, illetve a nyári hónapokban alkalmunk nyílt több üstökös megfigyelésére is, azonban tagadhatatlan, hogy a C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS lesz az év üstököse. Ezt az objektumot kínai csillagászok fedezték fel a Purple Mountain Observatory-ban (mandarin nyelven Tsuchinshan) 2023. január 9-én és bő egy hónap múlva, február 22-én az ATLAS égboltfelmérés is megerősítette létezését, így a két független felfedezőről kapta a nevét. Felfedezése után az üstökös egyre közelebb ért a Naphoz, egészen szeptember 27-ig, amikor is pályáján haladva elérte a napközelpontját. Ez az üstökös különlegesen közel haladt el a Nap mellett, mindössze 0,39 csillagászati egységnyi távolságban - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldala. 

Nézd meg az üstökösről készül lélegzetelállító képeket! Íme a galériánk: 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek