Létrehozva: 2024.10.04. 18:00

Kegyetlen ami ma éjjel ránk vár: brutális napkitörés jön sarki fénnyel

Októberben már a második brutális erősségű napkitörés éri el a Földet, de ami most tart felénk, az kegyetlen lesz. A napkitörés rádiókimaradást, akadozó GPS-jelerősséget, súlyosabb esetben pedig áramellátási gondokat is okozhat, ám egy csodálatos égi tüneményt is köszönhetünk neki. A szerencsések hamarabb elcsíphetik a sarki fényt mint gondolták!

A napkitörések, vagyis a geomágneses viharok képesek megzavarni a modern technika vívmányait, így akár komoly veszélyt is jelenthetnek a mindennapjainkra. A geomágneses vihar egyáltalán nem ritka jelenség, ám az elmúlt időszakban jelentősen megszaporodott a számuk, ráadásul a tudósok szerint a Nap ciklusának 2025-ös végéhez közeledve egyre csak fokozódik majd a számuk és az erejük. Persze azért nem kell azonnal egy katasztrófafilm képeit magad elé képzelned, szó sincs róla, hogy ütött volna a Föld utolsó órája.

napkitörés
Egyre erősebbek a napviharok, ahogy a Nap közeledik ciklusa végéhez Fotó: Illusztráció: pexels.com 

Brutális erejű lesz

Ahogy a Nap közeledik 11 évig tartó ciklusának vége felé, egyre több és erősebb geomágneses vihart produkál, ám a mostani napkitörések ereje még a tudósokat is meglepte. A napkitörések vagyis a Napból érkező erős elektromágneses sugárzások a napfoltokból erednek, melyek akkor alakulnak ki, mikor a mágneses mezők a Nap felszínre törnek. Korábban már a Metropol beszámolt brutális erejű napkitörésekről, ám az augusztusi csak egy gyenge ízelítő volt ahhoz képest, ami most ránk vár.

Jön az apokalipszis?

A napkitörések komoly gondokat okozhatnak a földön: rádiókimaradások történhetnek, megzavarhatják a GPS-rendszereket, a légi kommunikációt, sőt akár igen komoly áramkimaradásokat is okozhatnak. Ha ezek borulnak, borulnak az ellátórendszerek és az infrastruktúra is, ami elhozhatná az apokalipszist, ám szerencsére nem minden napfolthoz köthető napkitörés jelenthet komoly gondot a Földre nézve, így vélhetően az október 4-e, éjszakáján, vagy 5-e hajnalán érkező sem fog.

sarki fény
Ebben a különleges látványban akár idehaza is részed lehet Fotó: Illusztráció: pexels.com 

Különleges égi jelenség

A napkitörések kapcsán mindig egy különleges égi tünemény is reflektor fénybe kerül, és ez most sincs másképp. Ma már Magyarországon sem idegen az égen pompázó sarki fény, amit tulajdonképpen a geomágneses viharok idéznek elő. Ha az elmúlt időszakban lemaradtál róla, akkor van egy jó hírünk! Október 5-ére virradóra újra felderenghet hazánk egén a különleges sarki fény, de akkor se keseredj el, ha most kimaradsz belőle. A Nap 11 évig tartó ciklusa még 2025 második feléig tart, így addig még bőven lesz lehetőség megcsodálni ezt a semmivel sem összetéveszthető káprázatos élményt

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek