Létrehozva: 2024.09.05.

Nagyon nem éri meg bliccelni a vonaton: jelentősen megemelték a pótdíj összegét!

A kalauz nélküli rendszerrel egy időben kötelező jegyelővételi zónát alakított ki a MÁV-START. Aki a zónán belül nem vesz jegyet, komoly büntetésre számíthat. Mutatjuk, mennyi a pótdíj összege!

Szerző MZ/X

Az új tanév kezdetétől és a kalauz nélküli rendszer kiterjesztésével egyidőben kötelező jegyelővételi zónát vezet be a MÁV-START. A zónán belül már csak jeggyel lehet felszállni a vonatokra, függetlenül attól, van-e kalauz a járaton vagy nincs. Aki nem vesz előre jegyet, komoly büntetésre számíthat. Mutatjuk, mennyi a pótdíj a zónán belül!

tömegközlekedés vonat MÁV pótdíj
Mutatjuk, mennyi lett a pótdíj összege a vonatokon! Fotó: Ripost

Nincs kifogás, miért nem vett valaki jegyet

Az online jegyváltás mellett Budapest valamennyi állomásán és megállóhelyén, illetve az elővárosi vonalak jelentős részén már a nap 24 órájában biztosított a menetjegyvásárlás pénztárból vagy automatából, köszönthetően a MÁV-START által az elmúlt években beszerzett 375 jegykiadó automatának-olvasható a vasúttársaság közleményében.

Kötelező jegyelővételi zónát hozott létre a MÁV

A kalauz nélküli rendszer bevezetéséhez igazodva a vasúttársaság kötelező jegyelővételi zónát hozott létre, melybe Budapest valamennyi állomása és megállóhelye, valamint -a lajosmizsei vonal nagy részének kivételével- minden, az agglomeráció nagyobb vasúti csomópontjáról induló vonal, illetve annak egy elővárosi szakasza beletartozik.

Mely vonalak tartoznak a kötelező jegyelővételes zónába?

  • 1-es vonal: a Déli, illetve Keleti pályaudvar és Győr között,
  • 2-es vonal: a Nyugati pályaudvar, illetve Rákos és Esztergom között,
  • 30a vonal: a Déli pályaudvar, illetve Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között,
  • 40a vonal: a Déli pályaudvar és Pusztaszabolcs között,
  • 70-es vonal: a Nyugati pályaudvar és Szob között,
  • 71-es vonal: a Nyugati pályaudvar és Vác között,
  • 80a vonal: a Keleti pályaudvar és Hatvan között,
  • 100a vonal: a Nyugati pályaudvar és Szolnok között,
  • 120a vonal: a Keleti pályaudvar és Nagykáta között,
  • 142-es vonal: a Nyugati pályaudvar és Pestszentimre között.

További információk itt találhatók a zónáról.

Megemelték a pótdíj összegét is

A zónán belüli utazáskor egységesedik a pótdíj összege, illetve szeptember 2-től kivezették a korábbi mérsékelt összegű pótdíjat, így a zónában jegy nélkül felszállók egységesen 25.000 forintos pótdíj megfizetésével válthatnak menetjegyet a vonatok fedélzetén. A pótdíjat csak abban az esetben kell kifizetni, amennyiben lehetséges az előzetes jegyvásárlás az állomásokon és a megállóhelyeken.

Egyelőre csak figyelmeztetnek

A kötelező jegyelővételi zóna kijelölését követő első időszakban a rendszeres vagy szúrópróba szerű ellenőrzést végző jegyvizsgálók célja nem a büntetés, hanem az, hogy tudatosítsák az utasokban az új szabályokat, feltételeket. Ezért türelmi időszakkal indul a rendszer: azok az utasok, akik a zónában érvényes jegy nélkül szállnak fel, november 2-ig csak figyelmeztetésben és a korábbi, mérsékelt összegű pótdíjban részesülnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek