Létrehozva: 2024.09.06.

Már nem kened magad a Nap miatt? - óriási hibát követsz el

A nyári hónapok elteltével méltatlanul hanyagolt téma a fényvédelem. Pedig ősszel is lehet éppen olyan erős az UV-sugárzás, mint a legmelegebb nyári napokon, ahogyan most is ez a helyzet.

Az elmúlt években hazánkban is nőtt a napsütéses órák száma, ami mindegyik évszak esetén kimutatható. Ezzel együtt a beérkező UV dózis is többszörösére nőtt. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a Napból érkező természetes ultraibolya sugárzásban három tartományt különítenek el: UV-A, UV-B és UV-C sugárzást. Utóbbit teljesen elnyeli a földi légkör, ezért azzal a mindennapokban nem kell számolni. Az UV-A sugárzás jótékony hatást fejt ki a szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigment képződést, vagyis a barnulást.

UV sugárzás
Általános tévhit, hogy az UV-sugárzás ellen csak a nyári hónapokban kell védekezni / Fotó: Emily Flores / Pexels

A természetes napfényből származó UV-B hullámokat normális körülmények között elnyeli a Föld 18-25 km magasságban lévő ózonrétege. Igen ám, de ez az utóbbi években jelentős mértékben elvékonyodott. Az egyik legérintettebb földrész Ausztrália, Magyarország felett azonban nincs ózonlyuk. A legalattomosabb veszélyt az UV-B sugárzás jelenti.

A HungaroMet előrejelzése szerint az előttünk álló hétvégén sem lesz érdemes a legmelegebb órákban a napon tartózkodni: 11 és 15 óra között országszerte erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről. A meteorológiai szolgálat UV-indexéből kiderül, hogy az előttünk álló napokban országszerte 5,3 és 5,6 tizedes erősségű lesz az UV-sugárzás, ami az erős kategóriába tartozik. Ilyenkor már indokolt a szükséges óvintézkedések megtétele, azaz a széles karimájú kalap, valamint a megfelelő erősségű fényvédőkrém használata.

UV-sugárzás
A HungaroMet előrejelzése szerint várható UV-sugárzás / Fotó: HungaroMet

Egyénileg a bőr védelmét komplex napvédő kozmetikumokkal segíthetjük az UVA- és UVB-sugarak ellen. Amit mindenképpen tehetünk az UV terhelésünk csökkentésére, hogy lehetőleg árnyékos helyen legyünk. Kisgyerekekre, csecsemőkre fokozottan ügyeljünk, hiszen az ő bőrük sokkal vékonyabb és kevésbé ellenálló.

Ősszel sokan azért égnek le a napon, mert azt gondolják, hogy ezek már nem nyári napsugarak. Holott az UV-index még ilyenkor is lehet legalább olyan magas, vagy magasabb, mint a nyári kánikula idején.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek