Létrehozva: 2024.09.07.

„Már csak az ujjaimat tudom mozgatni” – teljesen lebénult Krisztián, az egykori focista

Krisztiánnak a futball volt az élete, de az orvosai eltiltották tőle. Azóta napról napra egyre gyengébb, és kétségbeesetten keresi a gyógymódot, ami megmentheti az életét és abban is bízik, hogy a foci visszatér az életébe. Ám már csak az ujjait tudja mozgatni.

A 47 éves jászladányi apukánál négy éve diagnosztizáltak az ALS-t, ami egy olyan idegrendszerre ható betegség, ami izomsorvadással jár. Krisztiánnak a futball volt az élete. Korábban egyik nap még meccset játszott, néhány nap múlva pedig az orvosok eltiltották a mozgástól. 

Krisztián újra focizna  Fotó: olvasói

Először a könyököm kezdett fájni, majd az összes végtagom. Orvosról orvosra jártunk, de nem tudták megállapítani a fájdalmaim okát. Kis idő elteltével 2020 februárjában Kecskeméten ALS-t diagnosztizáltak nálam, ami gyógyíthatatlan betegség. Én azóta sem törődők bele, és keresem azt a gyógymódot, ami meg tudja menteni az életemet, pedig már csak az ujjaimat tudom mozgatni

– mondja céltudatosan Gál Krisztián, akit azóta szinte teljesen ledöntött a lábáról a betegsége.

Az ALS hatására azok az idegpályák kezdenek elhalni, amik az izmokat irányítják. Mivel a beteg az izmait sem tudja így használni, azok is elsorvadnak egy idő után. A család nem adta fel, az internetet bújta, ahol azt látták, hogy Amerikában több hasonló betegnél is vissza tudták fordítani a leépülést.

Krisztián jelenleg a nap minden percében segítségre szorul. Felesége van mellette, akivel már 20 éve kitartanak egymás mellett jóban-rosszban. A családban két kicsi kislányt nevelnek párjával. Az orvosok erre a betegségre csak gyógyszereket tudtak felírni, és megmondták, hogy ezekkel is csak meghosszabbítani tudják Krisztián életét, de megmenteni nem.

A futball az életem volt, de miután kiderült a betegségem az orvosok teljesen letiltottak a sportolásról, és a mozgásról is. Miután Gabriellával találkoztunk, és elkezdtem végezni az általa javasolt tornát és szedni a vitaminokat, kiderül az ellenkezője, hogy éppen az intenzív mozgás az, amivel vissza lehet fordítani a betegség okozta leépülést

– mondja reményteljesen Krisztián, aki azóta részt vett egy többnapos terápián, és otthon is rendszeresen elvégzi a gyakorlatokat, amiket ott tanult. Krisztián akarata és erőfeszítései eredményesnek bizonyultak. Napról napra fejlődik azóta, az egyensúlya is javult, és az ujját is jobban tudja mozgatni.

Voltunk sok helyen, de igazából érdemben és szakmailag tudásban csak itt Stroke Neuro Rehabon találtuk meg, amire szükségem van. Már 3 nap alatt megértették velünk, hogy milyen fontos a mozgás 

– mondja Krisztián, akinek azóta új értelmet nyert az élete.

A torna mellé még speciális étrend és vitaminok társulnak, ám ez nagyon sokba kerül, így nagyon megterhelő a család számára, de úgy látják, hogy ez az egyetlen út, hogy Krisztián még egyszer ismét a focipályára léphessen.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek