INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.21. 19:20

Kisoroszi saját helikoptert kapott az árvízvédelem idejére

Ráadásul saját „operatív törzse” is van a szigetté vált településnek. Kisoroszi ilyen jól még nem kezelte az árvizet.

A Duna vízszintjének emelkedése a Duna teljes szakaszát és annak árterét is érinti. Az egyik legkiemeltebb terület minden bizonnyal a közel 900 fős Kisoroszi, melyet teljesen körülzárt az áradó folyó. A térségben mégis olyan jól kezelik mindezt, ami szinte hihetetlen. A Ripost bejutott a vízzel teljesen körülzárt községbe, ahol a helyiektől tudta meg, hogy saját operatív törzsük is van.

Kisoroszi, árvíz, Duna, helikopter, helikoptert,
Kisoroszi néhány utcáját is elérte a Duna Forrás: Ripost

Kisoroszi példaértékű

Azt gondolom, hogy igazán felkészült a falu, a falu közössége, a vezetőség. Szervezetten lebonyolította az előkészületeket

- mondta Gyimesi Krisztina, aki bár csak pár éve lakik ott, mégsem úgy éli meg mindezt, mintha valamilyen tragédia történt volna. Olyan véleménnyel is találkoztunk, mely egészen megmosolyogtató volt. B. Tóth Klára férje ugyanis nem elég, hogy minden reggel evez a kiöntött Dunán kajakjával, mindezt az elöntött utca végéről teszi, ahol így könnyen vízre tud szállni. A kisoroszi lakosok hozzáállásához minden bizonnyal az is hozzátartozik, hogy Molnár Csaba polgármester már több árvízzel is megküzdött.

Az éjjel rendkívüli esemény nem történt, a gátak továbbra is szépen tartanak, úgy tűnik, hogy az előrejelzett emelkedési szintet is kibírják majd

- tájékoztatta a Ripostot a polgármester szeptember 20-án, aki a honvédelmi miniszternek köszönhetően egy helikoptert is segítségül hívhat, ha úgy kívánja a helyzet: „Azt gondolom, hogy az állami koordináció még nem volt ilyen szervezett. Tökéletesen működik az összeköttetés, a kérés-teljesítés vonal és a szükséges pénzügyi keret is adott. Ráadásul Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felhívott, hogy elmondja, kapunk egy olyan helikoptert, ami az éjszakai repülésre is alkalmas.”

Néhány ház kertjében már áll a víz Kisoroszin Fotó: Ripost

Kisoroszi a 2013-as árvízhelyzet után, amikor csak nappal állt a rendelkezésükre helikopter, immár a nap 24 órájában számíthatnak a légi támogatásra. Addig pedig amit csak lehet, vízi úton juttatnak be a szigetté vált településre, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (KÖTÉL Egyesület) segítségével.

A beszállításon kívül az elsősegély nyújtást is mi látjuk el

- mondta a Ripostnak Bodó László, a KÖTÉL Egyesület vezetője, aki ha szükséges a túlpartra is átviszi a helyieket, hogy munkába tudjanak menni. Ami pedig az ott élők mindennapos rutinját illeti, saját „operatív törzsük” van, ami minden reggel összeül.

„Van egy protokoll, amin végig kell menni, ennek minden reggel van egy értekezlete. Értékeljük az elmúlt 12 órát, meghatározzuk a napi feladatokat, a főorvos tájékoztat az esetleges éjszakai egészségügyi intézkedésekről, valamint ellenőrizzük azok ingatlanjait, akiknek már a telkén belül áll a víz.” - említett néhányat a reggeli teendők közül Molnár Csaba.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek