INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.19. 17:02
Módosítva: 2024.09.19. 17:03

Végre megnyílt! Ingyen láthatók a Magyarország 365 program pályázatának remekművei – Galéria

Az idő is kedvező: csodálatos fotók láthatók a városligeti Promenádon.

Nagyszabású, ingyenesen látogatható szabadtéri fotókiállításnak ad helyet szeptember 19-étől a városligeti Promenád, a Magyarország 365 program díjazottjainak csodálatos képeit nézhetik meg az érdeklődők. A mintegy 140 fotót felvonultató tárlat anyagát 44 ezer alkotásból válogatták össze, a fotókon pedig a többi között, hazánk természeti szépségei, sokszínűsége, építészei remekei, kulturális értékei láthatók. 

Magyarország 365
Már a kiállítást megnyitása előtt óriási volt az érdeklődés a Magyarország 365  pályamunkái iránt a Városligetben (Fotó: Markovics Gábor)

A Magyarország 365 országos fotópályázatot hatodik alkalommal hirdették meg idén, célja pedig, hogy bemutassa hazánk értékeit a fotósok szemével. A kezdeményezéssel ösztönözni szeretnék a fotográfiák iránti érdeklődést és lehetőséget biztosítani az amatőr és profi fotósok számára.  A díjazott alkotásokból évente rendeznek kiállításokat, a Városligetben most a 2023-as pályázat nyerteseinek képei láthatók. 

Kaiser Ottó, a fotópályázat mentora a Ligetben most nyíló tárlatról elmondta: „A Városligetben látható anyag ugyan csak a tavalyi év válogatása, mégis keresztmetszete az elmúlt öt év alatt beérkezett 120 ezer pályaműnek.”

Ezek az őszinte fotográfiai megnyilvánulások egyre jelentősebb értéket képviselnek. A narratívák háborújának zavaros mondatai között itt, a Városligetben találhatunk 132 kristálytiszta gondolatot. Remélem, hogy a Magyarország 365 fotópályázat évek óta tartó tevékenysége hozzásegíti a nézőket a körülöttünk szállongó képözön értelmezéséhez, rendszerezéséhez

– hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Kaiser Ottó.

8G0A4773
A látogatók percekig időznek a grandiózus fotók előtt, ez az igazi siker mutatója (Fotó: Markovics Gábor)

 Magyarország 365: a Városligetben új otthonra lelt a kiállítás

A Városliget, mint a tárlat új helyszíne, egyben sarkallatos pontja is a Liget-projektnek, annak jövőjét tekintve – tudtuk meg az ünnepélyes megnyitón Gyorgyevics Benedektől.  

A Liget Budapest Projekt programjának egyik sarokköve a magyar fotóművészet bemutatása, népszerűsítése és egy új, fővárosi kiállítóhelyének a létrehozása. Jól példázza ezeket a törekvéseinket, hogy a NEO Kortárs Művészeti Térben és a Szépművészeti Múzeumban idén grandiózus fotókiállításokat láthatott a közönség, és dolgozunk a Városligeti fasor ligeti csatlakozásánál megvalósuló Nemzeti Fotóművészeti Múzeum kialakításán. Mindezen céljainkhoz remekül illeszkedik a most nyíló Magyarország 365 kiállítás

 – mondta el a helyszínen a Városliget Zrt vezérigazgatója a Metropolnak.

8G0A4782
Pillanatok, amelyek mögött valójában történetek is vannak (Fotó: Markovics Gábor)

Egy alkotás sokszor a mögötte lévő történetről mesél

Egy vérbeli fotós számára nincs lehetetlen, ettől is csodálatosak a Magyarország 365 pályázatára érkező képek, amelyek ugyan csak egy pillanatot láttatnak, miközben komoly ráfordított idő, munka és áldozat van mögötte.

Sokszor nem a kép a meglepő, hanem a történet, ami a képhez kötődik. Potyó Imre mesélte,  gyakran jár a Pilisben egy barlangba, ahol denevérek vannak. Az állatok ürülékében gázolva egyszer csak találkozott egy másik fotóssal, aki 83 évesen szintén több mint 100 métert ereszkedett kötélen azért, hogy fotózhasson, és utána persze, 8-10 óra múlva, ugyanazon a kötélen fel is kapaszkodott

– mesélte a meglepő élményt korábban a Metropolnak Dömötör Csaba államtitkár, a Magyarország 365 fotópályázat kezdeményezője.

A Magyarország 365 fotópályázatot csaknem öt évvel ezelőtt hirdette meg a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft., a Batthyány Lajos Alapítvány koordinálásában és a magyar kormány támogatásával. A szervezők célja akkor az volt, hogy az alkotók lencséjén keresztül, egyedi látásmóddal mutassák be Magyarországot.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek