Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.09.17.

Időjárás: véget ér a Boris ciklon ámokfutása, szerdától már az indián nyarat élvezhetjük

Egész Európában pusztít a Boris ciklon, ami már elérte a Balatont is. A hatalmas erősségű széllökések megbillentették a magyar tenger vízszintjét. Ennek a mediterrán ciklonnak köszönhetjük az elmúlt napok késő őszi időjárását és az eszméletlen mennyiségű csapadékot is.

Ha hihetünk az előrejelzéseknek szerdától (szeptember 18.) véget ér a pusztító Boris ciklon ámokfutása és fellélegezhetünk. Az elmúlt napok télre hajazó időjárása átvált a kellemesebb indián nyárba. Úgy néz ki, a mediterrán ciklon feladja az ország sanyargatását és végre visszatér a szép, őszi idő.

időjárás
A Boris ciklon kitombolta magát, szerdától jön a szép őszi időjárás  Fotó: Eberhard Grossgasteiger / Pexels

Búcsúzik Boris: kellemes, kora őszi időjárás jön

Az erős, viharos erejű széllel és nagy mennyiségű csapadékkal tomboló Boris ciklon a balatoni térséget sem kímélte, Fonyódnál például extrém erősségű szelet regisztráltak a hétvégén, helyenként óránként 130 kilométeres széllökéseket is mértek. A ciklon olyan erővel csapott le, hogy konkrétan „megbillentette” a Balatont. A Somogy vármegyei hírportál szerint ugyanis a tó északi és déli partján mért legszélsőségesebb vízszintértékek között 33 centiméter volt az eltérés.

Mindennek azonban a hét közepétől vége. Már szerdától (09.18) jobb időre számíthatunk, megnövekszik a napsütéses órák száma, kicsi esély lesz a záporokra, zivatarokra. A csúcshőmérséklet 21-26 fok között alakulhat, így végre beköszönt az indián nyár, ami kedvez majd a kellemes őszi sétáknak és a kültéri programoknak is.

időjárás
Kellemes, őszi idő vár ránk a következő egy hétben  Fotó: Matey István

Csütörtökön és pénteken a többórás napsütést változó felhőzet zavarja, zápor csak néhol alakul ki, viszont élénk marad az északi-keleti szél. Kellemes kora őszi időnk lesz, délutánonként 20-25 fokkal – írja a Köpönyeg.hu. Szerencsére a hétvégén is napos időnk lesz, nem valószínű csapadék. A kellemes szeptemberi napsütésben 21 és 26 fok közé melegszik a levegő. A keleties szél csak néha élénkül meg – teszik hozzá. 

Ha hihetünk az előrejelzésnek, akkor jövő hét szerdán kell csak legközelebb esőre számítanunk, de akkor sem lesz számottevő. Így ha csak egy hétig is, de élvezhetjük a csoda szép indián nyarat és az ősz ezer arcát. Hétvégén épp ezért érdemes beiktatni egy kellemes őszi sétát az erdőben, megcsodálva a színes faleveleket és élvezni a napsütést, megtöltve raktárainkat D-vitaminnal, hiszen a következő hónapokban kevés lehetőségünk lesz rá.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek