Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.16.

Megzavarodtak a fecskék, ezért repülnek neki a kocsiknak

Több rendkívüli esetről is beszámoltak a napokban. A fecskék ablaküvegeknek repülnek és közel suhannak el az emberekhez. Mutatjuk mit tehetsz, hogy megmentsd a madarakat.

A napokban sokan Hitchcock Madarak című horrorfilmjében érezhetik magukat; a fecskék ugyanis szokatlan viselkedésükkel rémítik meg az embereket. Kocsik szélvédőjén, vagy házak ablakain akarnak berepülni, emberekhez közel suhannak el és tömegesen gyülekeznek a házak ereszei alatt. 

20240915_Fecskék_Csopak_FI_VN (17)
Tömegesen hullanak a fecskék Fotó: Veszprém Megyei Napló-Fülöp Ildikó

Napok óta zord időjárás sújtja Magyarországot, nagy mennyiségű csapadék hull, ami miatt árvízvédelmi készültséget hirdettek. A fecskék különös viselkedése sokak számára ijesztő, azonban szegény teremtmények éppen az életükért küzdenek a kihűlés és az éhenhalás állapotában. Ezek a madarak csak a szúnyogoknak ártanak, ami igen hasznos számunkra. Nem érdemes félni tőlük, inkább ha tehetjük segítsünk nekik. A különös viselkedésük oka, hogy meleg és száraz helyeket keresnek, az eső elől menekülve, hogy megmeneküljenek a kihűléstől. A száraz, védett, meleg hely a legnagyobb segítség számukra. Több főúton sebességkorlátozást vezettek be az aszfalton melegedő fecskék miatt.

20240915_Fecskék_Csopak_FI_VN (1)
Csopakon menedéket találó fecskék Fotó: Veszprém Megyei Napló-Fülöp Ildikó

A fecskék meleg helyeket keresnek

A fecskéket éppen a vonulási időszakukban érte a zord időjárás. Rengeteg átvonuló fecske van nálunk, amelyek most veszélyben vannak. Többen beszámoltak arról, hogy furcsán, vagy éppen számukra ijesztően viselkednek a fecskék. 

 

Folyamatos kopogást hallottam az ablakon, kinéztem és láttam, hogy fecskék ütődnek az ablaknak, le kellett húznom a redőnyt

 - számolt be egy miskolci nő. Olyanok is akadtak, akik azt tapasztaták, hogy az autójuk ablakának repülnek neki a madarak.

20240915_Fecskék_Csopak_FI_VN (15)
Az esőben eláznak és lehűlnek a fecskék, ilyenkor nehezebb vadászniuk is, mert a rovarok is elbújnak.  Fotó: Veszprém Megyei Napló-Fülöp Ildikó

Nem az éhenhalás az elsődleges veszély

 

Tudni kell, hogy egy egészséges, felnőtt fecske 3-4 nap koplalást - ha nem is őszinte mosollyal - de kibír, hiszen amikor nem volt ilyen megbolondult klíma, időjárás, akkor is volt több napos eső, ami idején nem tudtak repülő rovarra vadászni. Ebből eredően most sem az éhenhalás az elsődleges veszély, hanem a kihűlés, az átázásból eredő kihűlés, és a kihűlésből eredő kimerültség, azaz okozati éhenhalás

 - tette közzé a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont a Facebook-oldalán. A szakemberek hozzátették: Próbálhatunk eleséggel segíteni, de ez legyen élő rovar, azon belül is lisztkukac. Továbbra is tilos csontival, tojással, túróval ,kenyérrel, magvakkal, etetni őket, mivel a fecske rovarevő madár. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek