Létrehozva: 2024.09.11.
Módosítva: 2024.09.11.

Berobbant a csecsemőkre halálos veszélyt jelentő szamárköhögés - így lehet ellene védekezni

Újult erővel terjed az idén már két halálos áldozatot is követelő szamárköhögés. A csecsemőkre halálos veszélyt jelentő betegség tömeges megjelenése aggasztó, ám dr. Rusvai Miklós szerint a célzott vakcinázás életeket menthet.

A szamárköhögés egy cseppfertőzés útján terjedő bakteriális fertőzés, amely ellen Magyarországon évtizedek óta kötelező a védőoltás, ugyanis a betegség csecsemő és kisgyermekkorban akár végzetes kimenetelű is lehet. A lakosság körében cirkuláló baktérium az elmúlt években legfeljebb 1-2 megbetegedésért volt felelős, ám idén ez a szám már 500 felett jár, ráadásul 2 csecsemő életét vesztette a baktérium okozta fertőzésben.

szamárköhögés
A szamárköhögés életveszélyes lehet az újszülöttekre Fotó: REC Stock Footage

 

Aggasztó a szamárköhögés terjedése, ugyanis a még be nem oltott csecsemőknél akár végzetes is lehet a betegség

 — magyarázza lapunknak dr. Rusvai Miklós, aki szerint a kórokozó az idei esetek alapján a felnőtteknél is sokkal erőteljesebb tüneteket képes okozni, holott a lakosság átoltottsága nagyjából 99 százalékos, ugyanis az alap immunitást kötelezően 3 oltással szerzi meg az ember 1 éves kor alatt, majd kisgyermekkorban még 2 kötelező ismétlő oltás is segíti a baktérium elleni védettséget.

Idén két csecsemő is meghalt már szamárköhögésben, hiszen a kicsik immunrendszere még gyenge, és az alap immunizálás is csak 2 hónapos korban kezdhető meg. A betegség egyébként hosszan elhúzódó száraz köhögést okoz, de olyan is előfordult már, hogy az erőltetett köhögés torokvérzést idézett elő, így csak légcsőmetszéssel lehetett segíteni egy betegen

 — részletezi dr. Rusvai, aki szerint több oka is lehet annak, hogy idén erőteljesebben robbant be ez a fenyegető baktérium.

szamárköhögés
Dr. Rusvai Miklós abban bízik, az iskolakezdés nem lobbantja be még jobban a járványt Fotó: Markovics Gábor

A szakember szerint egyrészről a pandémia alatti járványügyi korlátozások miatt a lakosság nem fertőződött újra át rendszeresen, tehát nem szerzett aktív védelmet, másrészről mivel más országokban nem veszik ennyire komolyan a vakcinázást, a veszélyt rejtő baktérium igen könnyen behurcolható hazánkba.

Bár a járványküszöböt még nem érte el, járványról beszélhetünk, hiszen volt, hogy hétről hétre megduplázódott az esetszám, és szerintem ez csak a jéghegy csúcsa

 — utal dr. Rusvai arra, hogy vélhetően jóval több feltáratlan eset van, ám a vírusokkal ellentétben ezek a baktériumok nem ürülnek a vizelettel és a salakanyaggal, így szennyvízmintákból sem lehet következtetni a valós esetszámokra.

szamárköhögés
A szakember az oltás felvételére biztatja a kismamákat és az újszülöttekkel egy háztartásban élő felnőtteket Fotó: HarryKiiM Stock

Nem lehet kizárni, hogy az iskolakezdéssel tovább nő a betegek száma, ám őszintén remélem, hogy nem így lesz

 — fejti ki a szakember, aki mindenkit arra int, ha tüneteket észlel gyermekén, vagy saját magán azonnal forduljon orvoshoz, hiszen a betegség antibiotikummal gyógyítható. Dr. Rusvai azt is elárulta, kiknek ajánlja az ismétlő oltás felvételét.

Akik az alapimmunitást megkapták, nem fognak életveszélybe kerülni, ám a környezetükben élő oltatlan csecsemők kerülhetnek. Ezzel nem szabad tréfálni! Ahol oltatlan csecsemő van a családban, okvetlenül adassák be maguknak az ismétlő oltást a felnőttek

 — hangsúlyozza a szakember, aki a kismamákat is az oltás felvételére biztatja, hiszen a babák az anyatejen keresztül így friss védelemhez juthatnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek