Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző M. N.

Létrehozva: 2024.09.17.
Módosítva: 2024.09.17.

Árvíz:„Végre tetőzzön már” – Gönyűn így védekeznek a lakók a tetőző árvíz ellen

A legtöbb lakónak már nem újdonság a közelgő árvíz, hiszen már a sokadik ilyet élik át. Pontosan tudják, hogy be fog ázni a pincéjük, amire fel vannak készülve. Van, aki egyenesen azt várja, hogy tetőzzön az ár és legyen vége ennek a „cirkusznak”.

Traktorral szállítják a homokzsákokat Gönyűn a Duna mentére, azokra a pontokra, amelyeken betörhet az árvíz a lakóházakhoz. Rendkívüli védekezést rendeltek el az emelkedő áradás miatt, így a lakók és az önkéntesek összefogtak és közösen pakolják zsákokba a homokot és építenek belőle gátakat. Major Gábor a község polgármestere az InfoRádiónak elmondta, hogy a gátak jó állapotban vannak és megfelelő mennyiségű homokzsák is rendelkezésre áll, viszont szükségük lenne még néhány segítő kézre.

árvíz
Egész nap építik a gátat az árvíz miatt Fotó: Mate Krisztian

Én évtizedek óta itt élek, már több áradást is túléltünk

 – mondta lapunknak L. Erzsébet

Mi nagyon közel vagyunk a Dunához, látszik abból is, hogy a telkünk egy részén van elhelyezve a homokzsákokból kirakott gát. Nagyon vigyázunk rá, mindenkire rá szoktam szólni, ha esetleg ráállnának, nehogy leboruljon. Sokat dolgoztak vele és azért van, hogy minket védjenek, így vigyáznunk kell rá.

Erzsébet szerint akár métereket is emelkedhet a víz, ami azt jelenti, hogy hiába a homokzsákok, elkerülhetetlen, hogy némi víz bejusson a pincékbe. A szomszédjánál még az ablakokhoz is pakoltak homokzsákokat, hogy megvédjék az ingatlant, bíznak benne, hogy elegendő lesz, amikor eléri a házat a víz.

Az önkéntesek mindent elkövetnek azért, hogy megvédjék a lakókat és a házakat

árvíz
Az ablakokhoz és az ajtóhoz is raktak homokzsákokat Fotó: Mate Krisztian

 – mondta tovább. 

Azonban, azok, akik már átéltek ilyet tudják, hogy itt a víz az úr. Amikor napokon belül megérkezik az áradás, akkor be fognak ázni a pincék is. Éppen ezért fel kell készülnie mindenkinek, annyira amennyire lehetséges. A szomszédnál például az ablakokhoz és az ajtóhoz is homokzsákok vannak pakolva, reméljük elegendő lesz.

Az asszony már csak azt várja, hogy legyen vége az áradásnak.

Túléltük és most is túl fogjuk! Én már csak azt várom, hogy legyen vége ennek a cirkusznak. Szegény önkéntesek esőben, szélben lapátolják a homokot és dolgoznak napokat, hogy minden rendben legyen… Köszönjük a munkájukat, de mellette kicsit sajnálom is őket. Szerencsére vannak olyanok, akik meleg levest, pizzát és ételt visznek nekik, így tartják bennük a lelket

 – zárta.

árvíz
Minden segítségre szükségük van Fotó: Mate Krisztian

A község polgármestere Major Gábor szerint szerdára vagy csütörtökre kell várni a tetőzést.

 

Szerdára vagy csütörtökre várjuk a tetőzést, és ha nem jön több víz Ausztria felől, akkor még egy méter 70 centi vízszint-emelkedésre lehet számítani, ami alatta marad a 2013-as árvíz szintjének.

Hétfőn délelőtt öt és fél méteren volt a vízszint, amely az előrejelzések szerint további 1 méter 70 centit emelkedhet még a következő napokban. Gönyűn hétfőn délelőtt is esett az eső, és a korábbi napokban is jelentős mennyiségű csapadék hullott. A polgármester elmondta: sürgősen segítségre van szükségük, mert bár jelenleg is nagyon sokan dolgoznak a kritikus helyeken, a homokzsákok megtöltéséhez és elszállításához még több ember segítsége kellene.

 Különösebben nagy baj azért remélhetőleg nem lesz, mert mindent meg tudunk csinálni, amit jelen helyzetben kell

Mindazok, akik segíteni szeretnének az árvízvédelmi munkálatokban, a gönyűi polgármesteri hivatal, illetve a Postakocsi Fogadó előtti téren jelentkezhetnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek