Történelmi árvíz fenyegeti hazánkat, így zajlik a védekezés

INSIDER
Létrehozva: 2024.09.06.

Jobb, ha te is vigyázol: Életveszélyes is lehet a csípése ennek a rovarnak

Hatalmas és agresszív darázs tartja rettegésben a túrázókat, de a lakóövezetekben sem ritka a következő napokban a lódarazsak jelenléte. Jobb nem hősködni, mert csípésük akár életveszélyes is lehet.

Így nyár végén már a hócipőnk tele van a rovarokkal, de még mindig nem ússzuk meg. A szúnyogok és a poloskák mellett a szakemberek most a lódarazsakra figyelmeztetnek, melyek az elkövetkező napokban komoly veszélyt jelenthetnek.

Az idehaza honos európai lódarázs életciklusa szeptember elején a legintenzívebb, így nem csoda, hogy egyre többen találkoznak velük hazánk erdeiben, de még a lakóövezetekben is. Ez a rovar hatalmas mérete miatt roppant ijesztő, és ha ez nem lenne elég, még agresszív is.

Frontal,Close-up,Of,A,European,Hornet,(vespa,Crabro),Guarding,The
Nem csak ijesztő, de veszélyes is lehet a találkozás egy lódarázzsal / Fotó: Henner Damke / Shutterstock

Minden évben akár többször is előfordul, hogy túrázókat, kerékpározókat támadnak meg a lódarazsak, akik csak még nagyobb bajba keverik magukat, ha hessegetni próbálják támadóikat. A legjobb, amit tehetsz ha lódarázzsal találkozol, hogy megpróbálsz mielőbb higgadtan távozni, mert ha a lódarázs úgy érzi veszélyhelyzetbe került, azonnal riasztja többi társát, akik azonnal a segítségére igyekeznek, amiből akár óriási baj is lehet.

Egyik este kiszaladtam a kertbe, de a fülem mellett hangosan elzúgott valami. Úgy megijedtem, hogy sikítottam, majd mikor beértem a lakásba megláttam a fürdőszobában ezt a hatalmas rovart, aki elkezdett agresszívan felém repülni

– meséli lapunknak Zsuzsa, egy budaörsi lakos, aki bezárta a fürdőszobába a darazsat, majd a férje segítségét kérte, aki azonnal ártalmatlanította az agresszív rovart.

A,Macro,Shot,Of,A,Hornet,Vespa,Crabro,Seen,Nectaring
Ez a rovarfaj nem csak az erdőkben okozhat riadalmat a napokban / Fotó: AnnaNel / Shutterstock

Most már tudjuk, hogy ilyenkor igen intenzívek ezek a rovarok, ráadásul szeretik a fényt, ezért jöhetett be hozzánk is egy

– zárja Zsuzsa, aki leginkább kislányáért aggódott, hiszen nem lehet tudni kiből milyen reakciót válthat ki egy darázs csípése. Az allergiásoknak akár egyetlen csípés is halálos lehet, de a fejet vagy nyakat érő csípések bárkinél életveszélyesek lehetnek, ugyanis a csípés helye hatalmasra tud duzzadni ezzel ellehetetlenítve a légzést. Abba bele sem érdemes gondolni mit okozhat, ha egy egész raj ered az ember nyomába és csípi, ahol csak éri. A lódarazsakkal kapcsolatban egyetlen egy jó hírünk van: ha hidegebbre fordul az idő, a kolónia szinte összes tagja elpusztul. Ha mégis megcsíp egy lódarázs, a legjobb, amit tehetsz, hogy borogatni kezded a csípés helyét, hiszen a hideg azonnal enyhíteni fogja a fájdalmat és a viszketést. Ha allergiás reakciót tapasztalsz magadon vagy máson egy percig se késlekedj! Ha légszomj, szédülés, hányinger vagy hányás lép fel, vagy ajkat vagy torkot csíp meg a darázs, azonnal cselekedj és kérj orvosi segítséget.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek