INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.09.19. 13:00

Nem ment el a műtétre az árvíz miatt – Szétszakíthatja az árhullám a Szentendrei-szigeten élő családot

Antónia szülei a Szentendrei-szigeten élnek, minden irányból körbeveszi őket a Duna. Édesapja fél éve kapott időpontot műtétre. Most aggódnak, hogy mi történik, ha amíg édesapja kórházban van, az árvíz eléri a szigetet és nem jut haza.

A Szentendrei-szigeten élők érezhetik a leginkább veszélyben magukat az árvíz ideje alatt, hiszen mindkét irányból a Duna öleli őket körbe. Az egyetlen bevezető út a szigetre a Tildy híd, amit ha le kell zárni, az egész szigetet elzárják a külvilágtól. Antónia szülei is a szigeten élnek, jól emlékeznek még a 2013-ban történtekre. Éppen ezért is fogta el őket az aggodalom, amikor kiderült, hogy az árvíz akkortájt éri el őket, amikor édesapjának kórházi műtétre kellene mennie.

árvíz
A szintén a Szentendrei-szigeten lévő Kisoroszit már lezárták az árvíz miatt  Fotó: Ripost

„Mi lesz, ha nem tud hazajönni, mert addigra az árvíz miatt lezárják a szigetet?”

Bár vészhelyzet esetén biztosítanak orvosi ellátást a szigeten, ha lezárják az odavezető hidat, Antónia édesapja nem tud majd hazamenni a kórházból, a műtét után.

Nem lehet tudni, hogy a katasztrófavédelem mikor dönt úgy, hogy lezárja a szigetre bevezető egyetlen hidat. Azt mondják, az idei árvíz nem lesz nagyobb mint a 2013-as volt, de jól emlékszünk rá, hogy akkor nem tudtuk elhagyni a szigetet, helikopterről osztották a kenyeret a lakóknak. Apukám fél éve várt a kórházi műtétjére, de az árvíz miatt jobbnak látta lemondani az időpontot

 – mesélte Antónia, akiben sok kérdés felmerült helyzetükkel kapcsolatban.

Mi van, ha a műtét után már nem tud hazajutni és anyukám egyedül marad a szigeten? Mi van, ha a beavatkozás után az árvíz miatt cselekedi kell, esetleg nehezet kell emelnie? De a házat sem akarták felügyelet nélkül hagyni, ahogy a kutyákat sem a kertben. Túl sok volt a kérdés, a bizonytalanság, így a szüleim a műtét elhalasztása mellett döntöttek, ami több szempontból is nyomasztó" – tette hozzá Antónia, akinek szülei jelenleg új műtéti időpontra várnak és csak abban bíznak, hogy nem kell ismét félévet várni rá.

A szigetet körbeöleli a Duna, folyamatos az árvízi készültség Fotó: Google Maps

A szintén a szigeten lévő Kisoroszit napokra elzárhatják a külvilágtól

Megérkezett a szintén a Szentendrei-szigeten lévő Kisorosziba a Speciális Mentőszolgálat. Erről a település polgármestere tájékoztatta Facebookon a lakosságot. 

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a "KÖTÉL" Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Speciális Mentőszolgálat) a mai naptól megkezdte munkáját Kisorosziban. Az egyesület tagjai többek között segítenek az ellátmányozásban, tűzvédelemben, egészségügyi ellátásban az árvízvédelmi tevékenység mellett 

– írta Molnár Csaba, kérve a lakosokat, hogy baj esetén forduljanak hozzájuk. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek